Zašto je važno nositi masku? Bit će vam jasno nakon ovog videa

Svijet

Koliko je važno da se čuva i distanca, demonstrirali su i profesori iz laboratorije u Philadelphiji, koji su iskoristili lutku kako bi pokazali šta se dešava kada neko kašlje a ne nosi masku, i kako se kapljice šire kada je na lice stavljena maska.

Lutku su profesori napunili mješavinom glicerina i vode, a uz pomoć pumpe simulirali kašalj kako bi videli koliko će daleko kapljice putovati.

Prvo su testirali kako se kapljice šire ako se ne nosi maska. Već u prvom naletu kašlja kapljice pređu oko metar. U narednih pet sekundi, kapljice su već na oko dva metra od lutke, a za samo 10 sekundi proputovale su 2,7 metara.

Izmaglica sačinjena od kapljica zadržala se izvjesno vrijeme u vazduhu, također se pomjerajući naprijed i toj izmaglici trebalo je oko 40 sekundi da produži da putuje još oko 2 metra. Pri svakom pokušaju, kapljice su uveliko premašivale dva metra, što je inače preporučena distanca.

– Na oko 2,7 metara, ako su uslovi povoljni, kapljice mogu da se zadrže još dva-tri minuta, ali utješno je da nisu tako guste koncentracije kao na dva metra, rekao je profesor Manar Danak.

Kada se stavi maska, eksperiment pokazuje da određeni dio kapljica probija sa strane, ali kapljice ne putuju ni približno daleko kao u slučaju kada lutka nema masku.

– Dva metra je najmanje odstojanje koje treba da držimo, ali rekli bismo da je što dalje to bolje, poručuje Manar Danak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *