Zašto Angela Merkel nikada ne nosi masku, čak ni kad je bilo najgore: ‘Svi znaju šta se desi nakon samo pola sata nošenja…’

Svijet

Iako je Njemačka u aprilu uvela obavezu nošenja maski u javnom prijevozu, a većina pokrajina donijela odluku po kojoj su maske na licu potrebne i za odlazak u trgovinu, Merkel nikada nije viđena sa bilo kakvom zaštitom preko usta i nosa

Od početka svjetske pandemijske krize izazvane virusom Corona, javnosti u oko pada detalj da se njemačka kancelarka Angela Merkel nikada nije pojavila s maskom.


Čak ni na početku pandemije kada je, poput miliona drugih Nijemaca, snimljena u kupovini u supermarketu gdje je sama napunila kolica voćem, povrćem, slatkišima, higijenskim potrepštinam,a među kojima i u to vrijeme toliko traženim toalet papirom i sapunom.


No, iako je Njemačka u aprilu uvela obavezu nošenja maski u javnom prijevozu, a većina pokrajina donijela odluku po kojoj su maske na licu potrebne i za odlazak u trgovinu, Merkel nikada nije viđena sa bilo kakvom zaštitom preko usta i nosa, pa se svi pitaju zašto.


Odgovor možda leži u kancelarkinom stavu iznesenom 1. aprila kada je tokom videosastanka s premijerima njemačkih saveznih pokrajina upozorila da bi nepropisno nošenje maski moglo dovesti do širenja virusa.


– Svi znaju da maska nakon pola sata postaje toliko vlažna da i sama postaje prijenosnik- rekla je tada Merkel.

azra

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *