Zabrinjavajuće informacije: Pojavili su se novi simptomi koronavirusa?

Regija

Prve i glavne simptome koornavirusa svi već znamo. Njih je, uz neke dodatne, imao i ljekar Dragutin Petković, koji je COVID-19 uspješno prebolio: ”Ja sam na sreću prebolio blagi oblik infekcije koronavirusom. Imao sam dva, tri dana blago povišenu temperaturu i lagane bolove u mišićima te osobito mišićima očiju i osjećaj malaksalosti”.Listu simptoma je, uz već poznate poput povišene temperature, suhog kašlja i kratkog daha, proširio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mišljenje doktorice iz Sarajeva

 Dodao je i bolove u mišićima, glavobolju, grlobolju, osjećaj hladnoće, drhtavicu i ono o čemu se već dugo priča – gubitak osjeta njuha i okusa, piše Net. No, kako objašnjava ratna doktorica iz Sarajeva i direktorica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, samo su neki od novo dodanih simptoma doista simptomatični: 

”Ako je ta infekcija teža, može se razviti i prava tresavica i to nisu specifični simptomi za Covid-19. Međutim, gubitak okusa i njuha se pokazao kod većeg broja bolesnika da bi mogao biti upozoravajući simptom upravo na Covid jer nije uobičajen kod gripe ili obične prehlade”, kaže Markotić.

Trajne posljedice

Studija sveučilišta iz Wuhana pokazala je i jednu zabrinjavajuću stvar. Bolest je kod nekih ljudi koji su preboljeli njen teži oblik, ostavila trajne posljedice. Jedna od njih je otežano disanje koje je ostalo i nakon što je pacijent ozdravio. Zbog toga što virus oštećuje krvne žile, od 20 do 40 posto pacijenata dobilo je krvne ugruške, koji su povećali vjerojatnost od moždanog udara čak i kod mlađih osoba.

Kod mnogih pacijenata stradali su i bubrezi. Virus udara i ispod pojasa pa je čak petina ispitanika rekla da osjeća bol u testisima što može značiti da su pretrpjeli i upalu, koja bi mogla utjecati na plodnost.

”Srećom, nisu mi preostale nikakve komplikacije nakon bolesti koronavirusa. Naravno da je to tako najčešće kod blagih oblika bolesti. Međutim, kod bolesnika koji prebole teški oblik ove infekcije, to može ostaviti teške posljedice. Jedna od tih je fibroza pluća koja može stvarati ozbiljan oblik invaliditeta za tu osobu u daljnjem životu”, upozorava Petković.

”Očekujemo da će biti kroničnih posljedica. Treba ih pratiti i bilo bi dobro da one ostanu ograničene vremenski, ali vrlo je moguće da će neke od njih biti trajnog karaktera”, upozorava Markotić.

Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona je najviše pacijenata zaraženo tek u posljednjih mjeseca dana i trebat će proći dosta vremena prije neko što možemo biti sigurni je li koronavirus na neke ostavio i trajni trag.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *