Zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih koronavirusom u svijetu – skoro 260.000

Svijet

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata na globalnom nivou porastao je za skoro 260.000, tačnije 259.848, što je najveći dnevni porast od početka pandemije, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

BBC piše da je prema izvještaju WHO-a broj novih dnevnih infekcija premašio četvrt miliona te da su najveća povećanja zabilježena u SAD-u, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi.

Broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa na globalnom nivou također je porastao za 7.360, što je najveći dnevni skok od 10. maja.

Prethodni rekordni broj u porastu novih slučajeva WHO je zabilježio samo dan ranije.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze u subotu je na globalnom nivou prešao 14 miliona, a zabilježeno je više od 600.000 preminulih, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Rast zaraženih se povećava u nekoliko američkih država, posebno u onima na jugu koje su na početku veoma teško odlučivale da uvedu restriktivne mjere i ograničenja zbog koronavirusa što podrazumijeva i obavezu nošenja masku.

Trenutno se veliki broj slučajeva zaraze u najvećoj mjeri bilježi na Floridi, u Teksasu i Arizoni.

Florida je trenutno epicentar epidemije u SAD-u i u ovoj državi je u subotu zabilježeno više od 10.000 novozaraženih i 9, smrtnih slučajeva. Time je ukupan broj zaraženih na ovom području porastao na 337.000, a preminulih je preko 5.000.

Veliki američki stručnjak, epidemiolog Anthony Fauci je u petak pozvao državne i lokalne vlasti da budu “odlučni” kada je riječ o nošenju maski iako je američki predsjednik Donald Trump kasnije kazao da je to stvar slobodnog izbora i da neće nalagati obavezno nošenje maski na državnom nivou.

U Brazilu, gdje je pandemija koronavirusa i mjere za njeno suzbijanje veoma ispolitizirani pitanje, slučajevi zaraze i dalje rastu iako je WHO ranije ove sedmice najavio da se ti brojevi više eksponencijalno ne povećavaju.

Naučnici su upozorili da bi i Indija mogla biti još nekoliko mejseci daleko od postizanja vrhunca epidemije uprkos tome što je ova zemlja već treća po broju potvrđenih slučajeva.

Bolnice u najteže pogođenim gradovima, Mumbai i Bangalore, preplavljene su pacijentima. U Indiji je u subotu zabilježeno 34.884 novozaraženih i 671 smrtni slučaj.

I Južna Afrika, koja je zabilježila jedan od najvećih dnevnih porasta, ima najveći broj potvrđenih zaraza koronavirusom na afričkom kontinentu.

Kada je riječ o evropskom kontinentu, zemlje zapadne Evrope koje su uspjele velikim dijelom obuzdati širenje virusa, sada ponovo počinju otvarati svoje granice i pokretati ekonomiju.

Međutim, širom Španije postoje lokalni skokovi u brojevima zaraze, a najgore je u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji.

Trenutno susjedna Francuska razmišlja o zatvaranju granica sa Španijom zbog naglih porasta slučajeva zaraze.

Novi premijer Francuske Jean Castex je govorio o ovom mogućem scenariju.

“Situaciju pažljivo pratimo, pogotovo ovdje, jer je to važno pitanje o kojem moramo razgovarati sa španskim vlastima”, kazao je Castex.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *