Za struku su tržni centri otvoreni prerano

BiH

Tržni centri u FBiH nakon 70 dana ponovo rade, ali ljekari podsjećaju da zaraženih još ima

Tržni centri u Federaciji BiH od jučer su ponovo otvoreni i rade nakon 70 dana pandemije izazvane koronavirusom. Podsjećamo, Federalni štab Civilne zaštite prekjučer je van snage stavio naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, kao i pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima.
I u Sarajevu su jučer ujutro vrata ponovo otvorili tržni centri koji su bili zatvoreni u sklopu mjera poduzetih u martu. Zavod za javno zdravstvo FBiH uputio je listu mjera koje se moraju poštivati prilikom boravka u tržnim centrima, javlja Anadolija. Za razliku od kriznog štaba i njihovih procjena, medicinska struka ove mjere smatra preuranjenim.

Dr. Elma Vukotić, anesteziolog i reanimatolog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, kaže nam da su ove mjere ukidanja naglo donesene.

“Sve me je ovo malo začudilo, jer u FBiH ima zaraženih. Vidimo da ima čitav klaster u Tešnju, ima i u Sarajevu jedno zaraženo. Mislim da se trebalo sačekati da se završi stanje nesreće u FBiH, da to proglasi Krizni štab i da se sačeka možda inkubacija, kada ne bude više niko zaražen i još 28 dana, pa da se onda polako otvaraju i ukidaju sve mjere zabrane. Krizni štab, čini mi se, kopira šta se dešava u zemljama okruženja”, kaže dr. Vukotić.
Pošto su već otvoreni tržni centri, dodaje dr. Vukotić, mora se provoditi poštivanje mjera, distance i svega ostalog.
“Ali, opet kažem, o tome odlučuju Krizni štab i epidemiolozi, prateći kakvo je stanje na terenu. Kada je riječ o mojoj struci, da bi se spriječilo širenje zaraze, ja sam za testiranje svakog ko dođe u operacionu salu u bolnicu, pacijenata, da se ne bi na taj način širio virus, jer je to najbrže među osobljem”, naglasila je dr. Vukotić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *