WHO upozorava na drugi val epidemije koronavirusa ako se prerano ukinu mjere

Svijet

Ryan objašnjava da epidemije obično dolaze u talasima, što znači da bi se nova erupcija mogla desiti u drugom dijelu godine u zemljama gdje se u prvoj fazi povukla

Zemlje u kojima pada krivulja epidemije korona virusa mogle bi se suočiti sa ‘neposrednim drugim vrhuncem’ ako prerano ukinu mjere, izjavili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak.

Svijet se još uvijek nalazi usred prvog talasa pandemije, izjavio je na brifingu dr. Mike Ryan, šef za vanredne situacije WHO, napominjući da iako krivulja pada u mnogim zemljama, u nekima nastavlja rasti kao što je to slučaj u Centralnoj i Južnoj Americi, Južnoj Aziji i Africi.

Ryan objašnjava da epidemije obično dolaze u talasima, što znači da bi se nova erupcija mogla desiti u drugom dijelu godine u zemljama gdje se u prvoj fazi povukla. Također postoji šansa da bi stope novih infekcija mogle brzo porasti ako se prerano ukinu sadašnje restriktivne mjere.

Ryan podvlači da bi zemlje Evrope i Sjeverne Amerike trebale ‘zadržati na snazi mjere javnog zdravstva i društvene mjere, nadzor, testiranja, kao i sveobuhvatnu strategiju koja će osigurati nastavak pada krivulje kao i to da izbjegnemo neposredni drugi vrhunac’.

Veliki broj evropskih zemalja kao i američkih država ublažile su mjere u zadnjih nekoliko sedmica koje su spriječile još veće širenje zaraze, ali su nanijele veliku štetu ekonomiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *