WHO upozorava: Koronavirus je 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.

Svijet

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus obratio se medijima s novim informacijama o koronavirusu. 

– Iza nekih je država i zajednica nekoliko sedmica socijalnih i ekonomskih ograničenja. Neke zemlje razmišljaju kada mogu ukinuti ta ograničenja; drugi razmišljaju hoće li ih i kada uvesti. U oba slučaja ove se odluke moraju prije svega temeljiti na zaštiti ljudskog zdravlja i biti vođene onim što znamo o virusu i kako se on ponaša – poručio je šef WHO-a.

Dodao je da je od početka “intenzivni fokus” WHO-a na ovom pitanju. Naglasio je da je ovo novi virus i prva pandemija izazvana koronavirusom.

Istaknuo i da je koronavirus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1) a pojavio se 2009. u Meksiku.

– Svi stalno učimo i prilagođavamo svoju strategiju, temeljenu na najnovijim dostupnim dokazima. Možemo reći samo ono što znamo, a možemo djelovati samo na ono što znamo. Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga zaustaviti i kako ga liječiti. Znamo da se COVID-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – deset puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine. Znamo da se virus može lakše širiti u prenapučenim sredinama poput staračkih domova – rekao je Ghebreyesus, prenosi Index.hr.

Kazao je da se u nekim zemljama broj slučajeva udvostručuje svakih tri do četiri dana te da krivulja koronavirusa ide gore mnogo brže nego što je to slučaj kod njenog spuštanja.

– Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano – rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na virtualnoj press konferenciji iz Ženeve, dodajući da se zemlje moraju voditi prije svega zaštitom ljudskog zdravlja.

Šest kriterija za ublažavanje mjera

Šef WHO-a je, vezano uz namjere mnogih zemalja koje razmišljaju o ublažavanju mjera, iznio šest kriterija za to.

Prvo, taj se prijenos virusa kontrolira;

Drugo, da postoje kapaciteti zdravstvenog sistema za otkrivanje, ispitivanje, izoliranje i liječenje svakog slučaja i praćenje svakog kontakta;

Treće, da se rizik od izbijanja svodi na minimum u posebnim uvjetima poput zdravstvenih ustanova i staračkih domova;

Četvrto, da su preventivne mjere na snazi na radnim mjestima, u školama i drugim mjestima u kojima je najvažnije da ljudi odlaze;

Peto, da se uvezenim rizicima može upravljati;

Šesto, da su zajednice potpuno informirane, angažirane i osnažene za prilagodbu “novoj normi”.

index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *