WHO traži povećanje proizvodnje: Jeftini steroid spašava živote najugroženijih od COVID-19

Svijet

Potražnja za deksametazonom porasla je u cijelom svijetu nakon što su britanski naučnici objavili da taj steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom COVID-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

UN-ova agencija je pozvala na ubrzanu proizvodnju deksametazona, koji je na tržištu već 60 godina i koristi se za liječenje artritisa i astme, piše Telegraph.co.uk.

– Naredni izazov je povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u cijelom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji – rekao je direkor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Istakao je da, iako su rezultati istraživanja preliminarni, posljednje otkriće naučnika o tome da deksametazon ima mogućnost za spašavanje života, daje razlog za slavlje.

– Na sreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu i koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju – dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja Recovery objavljeni prošle sedmice pokazuju da deksametazon – prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od COVID-19 – za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti. U istraživanju je učestvovalo 2.100 pacijenata i utvrđeno je da je smrtnost kod pacijenata koji trebaju kisik smanjena za petinu.

Deksametazon je jeftin lijek čiji kompletan tretman po jednom pacijentu košta oko 10 KM.

– Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od COVID-19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor – upozorio je Ghebreyesus.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *