Vodeći švedski epidemiolog odbija preporučiti nošenje zaštitnih maski

Svijet

Istaknuti švedski epidemiolog i dalje odbija preporučiti zaštitne maske te poručuje da je “vrlo opasno” oslanjati se na njih.

“Vrlo je opasno vjerovati da bi maske za lice promijenile igru kada je u pitanju COVID-19”, izjavio je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel.

“Imati maske za lice, a misliti da možete napuniti buseve uli trgovačke centre-to je definitivno greška”, dodao je.

Tegnel, za kojeg se smatra da je arhitekt koji stoji iza švedske strategije zabrane zatvaranja, podupro je svoju tvrdnju ukazujući na zemlje poput Španjolske i Belgije koje preporučuju maske, a još uvijek imaju visok broj zaraženih koronavirusom.

Susjedna Norveška preporučuje nošenje maski u javnom prijevozu, a u Danskoj su obavezne u javnom prijevozu, piše Business Insider.

Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju da maske za lice sprječavaju prijenos, a analiza provedena u 42 zemlje pokazala je da je korištenje maski ključno za kontrolu epidemije.

Ranije ovog mjeseca Tegnel je tvrdio da bi oko 30 posto Šveđana moglo biti imuno na Covid-19, ali svoju tezu nije potkrijepio dokazima.

Prema posljednjim podacima koje je objavilo Sveučilište Johns Hopkins u Švedskoj je 86 068 zaraženo koronavirusom, a od posljedica virusa umrlo je 5 810 osoba.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *