Virus u školama: 72 učenika zaražena su samo u dvije sedmice, 70 razreda u samoizolaciji?

Regija

Ministrica znanosti i obrazovanja Hrvatske u odlasku Blaženka Divjak objavila je u petak da su od 26. juna do 10. jula, 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina zaražena koronavirusom, što bi značilo 70 razreda u samoizolaciji da je trajala nastava u školama. 

– Samo od 26. juna. do 10. jula, znači u 15 dana, zaražena su 72 učenika u dobi od 6 do 18 godina, to znači da bi 70 razreda bilo u samoizolaciji da je trajala nastava u školama, napisala je na Facebooku Divjak. 

Istaknula je da se u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom nalazi do 22. jula te je ustanovila da da će takvih slučajeva u školama i visokim učilištima biti dosta u budućnosti. 

– Samo u jednom polugodištu može se očekivati 50 tisuća ljudi u samoizolaciji, i to ako situacija ne bude gora nego sada. Među njima će biti hiljade učenika, studenata i nastavnika koji će barem dvije sedmice provesti kod kuće, poručila je Divjak. 

Smatra da se u sljedećoj školskoj i akademskoj godini škole i visoka učilišta ne trebaju zatvarati ako se mogu osigurati uvjeti za učenje i podučavanje u fizičkom okruženju, ali i da svima treba osigurati pravo na obrazovanje, a ne samo onima koji će smjeti biti u školama.

Napoiminje da bi se zbog toga trebalo pripremati za mješoviti model iz Akcijskog plana provedbe nastave na daljinu, na svim razinama obrazovanja, te poručila da nastava na daljinu treba ići dalje.


PIŠE: OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *