Vili Beroš: Upravo zbog turizma Hrvastka neće proglasiti kraj pandemije

Uncategorized

Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske i nositelj HDZ-ove liste za predstojeće parlamentarne izbore u desetoj izbornoj jedinici, a široj javnosti poznat je po djelovanju u Stožeru civilne zaštite tokom epidemije koronavirusa.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Beroš kaže kako ne vidi ništa kontradiktorno u činjenicama da je Hrvatska otvorila granice, ali da ne žuri s proglašenjem kraja epidemije.

„Upravo to što želimo spasiti sezonu na neki način, može biti opravdani razlog da ne proglašavamo kraj epidemije. Iako postoje striktni epidemiološki kriteriji za to, od broja novooboljelih, hospitaliziranih, vrijeme od zadnje pojave novih slučajeva; moramo znati da je riječ o novoj bolesti, novom virusu, za kojeg ne znamo kako će se dalje ponašati. Upravo zato što imamo povoljnu epidemiološku situaciju i otvaramo se turistima, to nas tjera na dodatni oprez.

Turizam je za Hrvatsku važna gospodarska grana, ali sa sobom nosi i mnoge izazove. Zato, i dalje trebamo biti krajnje oprezni, čuvati se od nepotrebnih kontakata s nepoznatima, vjerovati da nam u goste dolaze zdrave osobe, a za proglašenje kraja epidemije imamo vremena“, mišljenja je Beroš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *