(VIDEO) ‘Umjesto zvaničnih šestero, 2. jula umrlo je 52, a to se ne pojavi u izvještajima’

Regija

Mnogo je više pozitivnih na koronu svakog dana, zna se i da je broj umrlih i broj oboljelih višestruko umanjen i da ima mnogo muljanja, rekao je večeras epidemiolog Zoran Radovanović, ocenjujući to kao “moralni pad njegovih kolega”.

Napominjujući da postoje određeni i jasni kriterijumi, ali da se oni se krše, Radovanović je naveo primjer broja umrlih 2. jula koji je zvanično objavljen, a koji se ne slaže sa stvarnih brojem umrlih toga dana od koronavirusa.

– Ako bih ja vama rekao da je 2. jula bilo zvanično šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram da otkrijem identitet kolege sa Infektivne klinike koji se osam sati borio sa više umrlih, zna koliko je u drugim bolnicama i odjednom vidi izveštaj – samo šest i onda mu prekipi, rekao je Radovanović na tribini “Naučna stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe” u Dorćol Platzu.

Predstavlja, kako kaže, rame za plakanje, zovu ga mnoge kolege telefonom, javljaju o većem broju preminulih nego što se objavljivalo.

– Zove me koleginica koju ne znam sa juga Srbije, kaže noćas je kod nas na grudnom umrlo petoro, ja sam popunila formulare, znači to je sve Covid, a to se ne pojavi u izveštajima, dodaje Radovanović.

Dodaje i da svakog dana ima mnogo više pozitivnih nego 300 koliko se objavljuje, a da u tih 7.000 ili 9.000 testiranih treba uključiti ne samo PCR, nego i serološke testove.

– Tu ima tako mnogo muljanja, ali zna se da je broj višestruko umanjen i broj umrlih i broj oboljelih u Srbiji, zna se kako treba da bude i to je sve jasno. To je moralni pad mojih kolega, zaključio je Radovanović.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *