(VIDEO) U Hrvatskoj bi trebalo biti skraćeno radno vrijeme zbog pandemije: Ko će biti obuhvaćen tom odlukom?

Regija

Turizam je na koljenima u Hrvatskoj. U prva četiri mjeseca bilježi se pad od 70%. No, turistički radnici nisu jedini koji su pogođeni krizom. Naime, tamošnja vlada je na korak do dogovora sa poslodavcima i sindikatima oko skraćivanja radnog vremena zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom. Iz udruženja “Glas poduzetnika” upozoravaju da time neće biti obuhvaćeni svi. Konačan izgled nove mjere trebao bi biti poznat u ponedjeljak.

Konačan prijedlog je spreman – radnik će raditi manje, od poslodavca primati punu platu, a Vlada će refundirati radne sate koje radnik ne odradi.

Za ovu mjeru bi mogle aplicirati tvrtke s minimalno deset zaposlenih iz svih privrednih grana koje dokažu pad prihoda, obima poslovanja i radnih sati od 20 posto. Država bi finansirala skraćenje radnog vremena od 10 do 50 posto radnih sati sa do 2000 kuna po radniku do kraja godine, a tvrtke koje apliciraju za tu mjeru neće moći isplaćivati dividende i bonuse do kraja 2021. Poslodavci ne mogu dobiti i vladin minimalac i poticaj za skraćeno radno vrijeme.

Sindikati su zadovoljni jer u novu mjeru neće biti uključeni samo privatnici nego i tvrtke u vlasništvu države i lokalne samouprave. Ipak, zahtjev da se poslodavce obveže da radnike ne smiju otpuštati nakon prestanka potpore onoliko mjeseci koliko su potporu primali nije prihvaćen.

Svaku mjeru za pomoć privredi podržavaju i u Udruženju “Glas poduzetnika”, no upozoravaju da skraćenom radnom sedmicom neće biti obuhvaćeni svi pogođeni krizom.

Na njih nisu zaboravili, tvrde u HUP-u.

Prema projekcijama Ministarstva rada za juni bi ovu mjeru moglo dobiti od 100 do 150 hiljada radnika. Koliko će koštati još nema procjene, ali finansirat će se zajmom iz SURE projekta Evropske unije.

U nastavku pogledajte kompletnu priču RTL-ovog Ilije Radića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *