VIDEO Neobična zaštitna maska iz Srbije i čovjek koji ju je nosio predmet ismijavanja na internetu

Regija

Direktor Fonda za inovacionu djelatnost Srbije Ivan Rakonjac i zaštitna maska koju je nosio postali su glavna tema i predmet ismijavanja na internetu.

Svoju inovativnu masku Rakonjac je prezentovao u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu tokom jučerašnjeg predstavljanja izuma za borbu protiv koronavirusa. Najviše pažnje medija i javnosti izazvala je takozvana zelena maska, zbog koje je i premijerka Srbije Ana Brnabić pala u drugi plan.

Upravo je zelena maska jedan od 12 inovativnih projekata naučnika i kompanija za čije je izume Fond za inovacionu djelatnost izdvojio 53 miliona dinara, prenose srbijanski mediji. Masku je proizvela firma CCS Solutions, registrovana je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo, a ispitana je u Institutu za javno zdravlje. Ima garanciju tri godine, sastoji se od tijela i poklopca, između čega se postavlja filter. Sterilizira se prokuhavanjem ili brisanjem alkoholom ili asepsolom, piše Blic.

Do sada ih je proizvedeno više do 30.000, a moguće ih je kupiti u apotekama. Javnim ustanovama će biti donirano 10.000 zelenih maski.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *