(VIDEO) Da li je situacija u Tešnju alarmantna? – Nema straha, ali…

BiH

Ovaj gradić u petak je zabilježio još 11 slučajeva zaraze virusom korona

Iako je u petak zabilježeno jedanaest novih slučajeva zaraze koronavirusom, situacija u Tešnju nije zabrinjavajuća. U ovom gradiću dotad su bila 63 zaražena. Mještani se pridržavaju svih mjera i ne plaše se.

Gradske vožnje

Osim medicinskih radnika, među onima koji su najviše izloženi zarazi su i prodavači. Velida Zukić radi u lokalnoj trafici puno radno vrijeme. Kaže, u stalnom je kontaktu s ljudima.
– Ima malo straha, ali više se narod plaši nego mi unutra, kaže nam.
Ni taksistima nije bolje. Čuvaju se. Eniz Čerevac radi i čuva sebe, ali i svoje mušterije. Napominje kako je nakon pandemije manje posla.
– To su obično gradske vožnje, pošte, banke, bolnice. Svijet je dosta suzdržan, obavlja samo ono što mora, ističe.
Za ljekarne u Tešnju ovo je veliki izazov. Podsjećamo, koronavirus proširio se među usposlenicima firme Koža Komerc, te onima koji su s radnicima bili u kontaktu.

Kadrija Abduzaimović, načelnica Službe za mikrobiologiju Opće bolnice u Tešnju, smatra da nema mjesta panici.
– Može se reći da je još sve pod kontrolom, pratimo kontakte i testiramo sve koje trebamo, govori za O kanal.
Ono što je važno jeste da su svi pacijenti u dobrom stanju. Za to vrijeme, život se odvija normalno. Straha nema, ali oprez je prisutan.
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Službi za mikrobiologiju Bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 662 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 11 osoba, saopšteno je u petak iz Instituta.
Riječ je o osam muških i tri ženske osobe, od kojih su dvije mlađe, šest srednje i tri starije životne dobi.
Prema mjestu prebivališta, po dvoje je iz Gacka i Prijedora, te po jedno iz Banjaluke, Teslića, Mrkonjić-Grada, Istočne Ilidže, Kotor-Varoša, Doboja i Drvente.
Do sada su u Srpskoj potvrđena 1.394 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus.

​Dvoje u izolaciji

U tom entitetu, od koronavirusa do sada se oporavilo ukupno 848 osoba, a na (SARS-CoV-2) testirane su 26.362 osobe. Ukupan broj hospitalizovanih je 102, u UKC-u RS-a 31, a u opštim bolnicama 71.
Na Odjeljenju Covid 19 UKC-a hospitalizovano je 20 pacijenata sa težom i srednje teškom kliničkom slikom, dok su u izolaciji dva pacijenta.
Ukupan broj lica kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 122. U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2.471 osoba, a nadzor je završen kod 32.633 osobe.

Pogledajte prilog O kanala:

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *