Veterinarski fakultet u Sarajevu obradio 400 komercijalnih PCR testova, pozitivnih bilo 19

BiH

Komercijalno PCR testiranje na koronavirus je u BiH moguće otprilike već mjesec dana, u nekim gradovima je to bilo moguće ranije, a u nekima kasnije. Kada je u pitanju Sarajevo te testove radi Veterinarski fakultet, obradili su do sada 400 testova od čega je 19 bilo pozitivnih.

Građanima Bosne i Hercegovine za ulazak u mnoge države, ukoliko im je uopšte dozvoljeno, potreban je negativan PCR test na koronavirus i to pretežno ne stariji od dan ili dva.

Zbog toga je veliki broj građana primoran da se komercijalno testira na koronavirus što u BiH košta otprilike 200 KM.

Do sada je u Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obrađeno 400 uzoraka iz KS od čega je 19 bilo pozitvnih na koronavirus, rečeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Laboratorija Veterinarskog fakulteta, kao i ostale laboratorije u državi koje su certificirane za komercijalna PCR testiranja svakodnevno nadležnim kantonalnim organima dostavljaju podatke o testovima što ulazi u zvanične dnevne izvještaje Federalnog ministarstva zdravstva.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav rekla nam je da svi kojima komercijalni PCR test pokaže pozitivan rezultat treba da se jave nadležnom domu zdravlja kako bi njihovo zdravstveno stanje bilo adekvatno praćeno.

Testiranje klijenata kada je u pitanju Veterinarski fakultet u Sarajevu se vrši na dostavljenim uzorcima (nazofaringealni i orofaringealni bris) uzetim u zdravstvenim ustanovama poput domova zdravlja, ambulanti, klinika.

Sa ovog Fakulteta su nam rekli da su prvobitno nabavili 500 testova na koronavirus, ali da će se u skladu sa potražnjom dodatno nabavljati testovi, s tim da, kako tvrde, nijedan od tih testova nije doniran Bosni i Hercegovini nego su svi kupljeni.

Redovno PCR testiranje na koronavirus gdje koriste i donirane testove se radi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu međutim u posljednje vrijeme se građani sve češće žale da predugo čekaju na rezultate testove.

Našoj redakciji su se javljale i one Sarajlije koji su zbog nemogućnosti da dugo čekaju rezultate na kraju morali otići da se testiraju komercijalno na Veterinarskom fakultetom, a samim tim i da odvoje svoj novac.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *