“Velika vjerovatnoća da se novi talas koronavirusa vraća na jesen”

Regija

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je velika vjerovatnoća da će drugi talas koronavirusa doći na jesen.

“Nadamo se da će ljeto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika vjerovatnost da se vraća na jesen, a pojedini vrhovi epidemije možda čak i preko ljeta”, kazao je Ivanuša gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije poštovati mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

“Naročito tamo gdje ima puno ljudi, kao što je javni saobraćaj, kao što su kafići, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki način, najopasnije”, kazao je.

Razlog za to je što je preko 90 posto ljudi još uvijek osjetljivo na taj virus i ako dođu u kontakt s njim oni ponovo obole.

“Dakle, što se više družimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je vjerovatnost za kontakt s virusom veća, zbog toga se, na žalost, jako brzo može povećati broj oboljelih”, rekao je.

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlično reagovao na virusa korona.

“Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebačen na covid. Tako da, za sada, sve je prošlo odlično. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praćenje i – na kraju krajeva – izolaciju, ako je potrebna”, rekao je Ivanuša.

Kako je kazao, zemlje koje su najveća žarišta koronavirusa, a to su Sjedinjene Američke Države, Španija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vrijeme uvele stroge mjere i zbog toga su došle u tu situaciju.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *