Većina mjera u RS-u produžena do 11. maja, ali neke su već od danas ukinute

BiH

Štab za vanredne situacije RS-a donio je danas zaključak kojim se sve mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa u RS-u produžavaju do 11. maja, uz određene korekcije.Kako je rekao komandant štaba i premijer RS-a Radovan Višković nakon 10. maja Vlada RS će predložiti ukidanje vanrednog stanja, a ukoliko ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Višković je rekao da je u skladu sa današnjom odlukom koja odmah stupa na snagu starijima od 65 godina dozvoljeno je kretanje od 07.00 do 10.00 sati.

On je kazao da je nekim privrednim subjektima odobren rad već od danas, a nekima će biti tek od 1. maja.

“Tačno su propisani uslovima pod kojim mogu da rade, da ne bi ugrozili zdravlje, a da bi neometano radili. Poslije 10. Maja, Vlada RS će cijeneći epidemiološku situaciju, a ukoliko bude u skladu sa našim oečekivanjima tražiti i predložiti ukidanje vanrednog stanja u RS. Nećemo donositi nijednu mjeru poput onih koje je donosila Federacija gdje ima neslaganja sa strukom. Iza ovih naših mjera stoji struka”, kazao je Višković.

On je istaknuo da je današnjom odlukom Štaba dozvoljen rad šalter sale i matične službe u općinama koji će raditi od 7 do 15 sati. Također, omogućit će se da radnje koje se bave proizvodnjom i distribucijom hrane i pića mogu vršiti dostave i šaltersku prodaju.

Kazao je da će od 1. maja biti omogućen rad specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti, stočnih pijaca, a u skladu s prioritetima.

“I dalje će biti zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata, kafića, kina. Posljednji u ljestvici su kafići, ugostiteljski objekti i hoteli, o njima će se još praviti plan”, poručio je on.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *