Utvrđeno koliko je Hrvata preboljelo koronu: Većina će biti ugrožena ako bude drugog vala

Regija

U Hrvatskoj je manje od dva posto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo novim koronavirusom, pokazuju preliminarni podaci serološkog testiranja koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Niska prokuženost u hrvatskoj populaciji, što znači i nizak broj ljudi otporan na zarazu, pokazuje da će najveći dio hrvatskih građana biti ugrožen koronavirusom SARS-Cov-2 u slučaju da dođe do drugog pandemijskog vala, piše Jutarnji list.

Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest (stjecanje tzv. imuniteta krda) ili da je visoki udio stanovništva vakcinisan. Kako se radi o novom virusu, vakcine još nema.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je prije tri sedmice počelo serološko testiranje 1.100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

“Do sada je testirano 520 uzoraka. Uzorke smo početno testirali ELISA testom, a svi reaktivni uzorci potvrđuju se testom neutralizacije virusa u kulturi stanica. Dio uzoraka već je testiran neutralizacijskim testom, a preostali su još u obradi jer test traje četiri-pet dana. Preliminarni podaci pokazuju nisku prokuženost stanovništva, ispod dva posto. Valja napomenuti da neutralizacijska protutijela nisu dokazana kod svih ispitanika čiji su uzorci ELISA testom dali pozitivan rezultat. Taj je podatak važan jer samo neutralizacijska protutijela imaju zaštitnu ulogu pri ponovnoj infekciji”, rekla je dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

Ona je kazala da su slične rezultate, tj. nisku prokuženost pokazala seroepidemiološka istraživanja, provedena i u drugim europskim državama.

U Engleskoj se prokuženost procjenjuje na oko sedam posto, a u teško pogođenoj talijanskoj regiji Lombardiji na oko 15 posto. Prema pisanju New York Timesa, prokuženost u New Yorku iznosi 19,9, u Londonu 17,5, u Madridu 11,3, u Wuhanu 10,0, a na širem području Stockholma 7,3 posto. Sve te brojke nedostatne su za postizanje kolektivnog imuniteta, u medijima popularno nazvanog “imunitet krda”. Da bi se koronavirus SARS-Cov-2 prestao širiti u populaciji, njezina prokuženost mora biti iznad 60 posto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *