Upozorenje: Prikrivaju se simptomi i kontakti sa zaraženima

BiH

Na liječenju u Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno je 31 pacijent pozitivan na koronavirus, od kojih 20 odsto sa teškom kliničkom slikom, 70 posto sa srednje teškom i 10 posto sa lakšom, a mogu se očekivati i novi, posebno iz Višegrada, rečeno je na današnjem sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.
U Foči je pet osoba zaraženo, od kojih su četiri u kućnoj izolaciji, a jedna je na bolničkom liječenju.

Za dva pacijenta iz Foče sa upalom pluća se čekaju rezultati testiranja na prisustvo novog virusa.

Na sastanku Štaba rečeno je da je na području regije Stara Hercegovina najteže stanje u Višegradu, gdje je 32 zaraženih virusom, među njima i više radnika Doma zdravlja i Doma lica sa invaliditetom, a trenutno se čekaju rezultati testiranja za 50 njihovih kontakata.

Istaknuto je da je najveći problem prikrivanje simptoma, kao i prikrivanje kontakta sa zaraženom osobom.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović još jednom je apelovao da se ne ide na posao kada se javi povišena temperatura, već da je potrebno javiti se svom porodičnom ljekaru i doći u Dom zdravlja.

– Najveća greška je kriti, pogotovo ako je neko bio u kontaktu sa pozitivnom osobom, na taj način on širi zarazu, prije svega na svoje najmilije. To nam može stvoriti velike probleme, budući da su kapaciteti bolnice zauzeti, odnosno covid-odjeljenja su prenatrpana, rekao je Ristanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je zabrinjavajuće to što je većina pacijenata srednje i mlađe dobi, odnosno da nema niko stariji od 1965. godišta.

– Ljekari su vrlo zabrinuti i to je još jedna opomena da moramo da se uozbiljimo i da budemo dosljedni u poštovanju mjera. Sreća je što nema mnogo pacijenata iz Foče, ali sve govori da će biti još pacijenata iz okruženja, naveo je Mašić.

On je naglasio da posebno zabrinjava što mnogi koji imaju simptome gubitka čula mirisa i ukusa ili povišenu temperaturu to prikrivaju i ne javljaju se svom ljekaru.

Radisav Mašić: ovo je apel svim poslodavcima/arhiv

– Savjet je da se mjere dosljedno poštuju, da se često peru ruke, obavezno nosi maska u zatvorenom i da se svi koji osjete bilo koji simptom koji može ukazati na bolest jave porodičnom ljekaru. Ujedno, ovo je apel svim poslodavcima, ako im se neki radnik požali da ima neki od simptoma, da ga ne tjeraju da ostaje na poslu, već da mu daju poštedu, jer je bolje da spriječimo nego da liječimo, rekao je Mašić.

On je napomenuo da ljekari upozoravaju da će se bolnice popuniti pacijentima i da je pitanje koliko će medicinsko osoblje sve ovo moći izdržati.

– Zato molimo građane da se uozbiljimo, molimo raftere koji ovih dana rade većim intenzitetom i koji imaju dosta gostiju sa strane, da uvažavaju ove mjere, da sve simptome koje uoče na vrijeme prijavljuju, dodao je Mašić.

Sa sastanka Štaba je poručeno da će opštinska inspekcija nastaviti da kontroliše poštovanje kućne izolacije, kao i primjenu propisanih mjera u trgovinskim i ugostiteljskim objektima, koje su na snazi do 20. jula.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *