Upozorenje doktora Kona: Ventilacioni sistemi mogu da povećaju mogućnost zaraze

Regija

Svako mjesto gdje se radi tretman bilo koje vrste mora da bude pripremljeno prije, a i na kraju radnog dana mora da bude dezinfikovano, poručio je on 

Volio bih da nismo imali nova žarišta u Vlasotincu i Negotinu pa da onda potpuno mirne duše podržim i ponovim rečenicu da smo ‘na početku kraja’.Jasno je da izlazimo iz ovog epidemijskog talasa. S druge strane, da je virus potpuno slobodno cirkulisao, on bi daleko ranije ušao u gerontološke centre i iznenada bismo imali ogroman broj oboljelih i smrtne ishode. Mi smo to uspjeli da sprečimo”, rekao je prof. dr Predrag Kon, epidemiolog, gostujući na televiziji Pink.

Sada se nalazimo u situaciji da moramo da se vraćamo u život, rekao je dr Kon i naglasio da je to “teži proces”.

– Bilo je neuporedivo lakše donijeti mjere zabrane i zaustaviti život i kontakte. Sada imamo to opterećenje da smo se navikli da nemamo kontakte, a treba se vratiti u život. Na prvom mjestu su frizerski saloni, saloni ljepote i teretane. Ovo je veliki izazov za sve te uslužne djelatnosti, izazov da se odazovu svemu onome što će biti obavezno. Jedna od važnih stvari koje treba imati na umu jeste da je sada prirodno provjetravanje. Ventilacioni sistemi i ventilacija u ovom trenutku nije prednost. Naprotiv, te sisteme treba isključiti jer mogu potencijalno da povećaju mogućnost zaraze – obajsnio je dr Kon.

S druge strane, ona je naglasio da moraju da postoje dezobarijere na ulasku u frizerske salone, teretane i slične objekte.

– Ne može niko da uđe unutra a da ne dobije dezinfekciono stredstvo za ruke, moraju da mu se daju rukavice, moraju da imaju zaštitnu masku. Onaj koji radi mora takođe da ima masku i rukavice. Svako mjesto gdje se radi tretman bilo koje vrste mora da bude pripremljeno prije, a i na kraju radnog dana mora da bude dezinfikovano. Ne može da bude u frizerskom salonu više osoba, moraju da budu udaljeni dva metara, to je 16 metara kvadratnih po čovjeku. Mogu da preporučim našim građanima da ne idu tamo gdje se ne poštuju mjere. Prvo ispitajte svog frizera i kozmetičara da li je uradio sve što je zatraženo – rekao je dr Kon.

On kaže da je do sada struka diktirala da je neophodno uvesti zabranu kontakta, a da sada ekomonija diktira svima nama jer “bismo bez nje propali svi zajedno”.– Ako niste ranije išli u fitnes centar, ne morate ni sada kretati.

Prema njegovim riječima, nema nijednog fitnes centra koji može da radi bez imalo rizika, ali je taj rizik ovim mjerama sveden na minimum.

– Oni koji ranije nisu išli u fitnes centre, ne moraju ni sada. Mora da se vrati i sport, kolektivni na otvorenom prostoru, ali mi ćemo sve to sukcesivno raditi – objasnio je dr Kon.

Testiranje je sada najznačajnije u ovom trenutku, ali i istraživanja koja su planirana tokom ljeta, dodao je dr Kon.

– Nećemo imati i dalje vakcinu i to je nešto o čemu moramo potpuno ozbiljno da razgovaramo. Ja sam pred kraj radnog vijeka, ne vjerujem da ću dočekati da učestvujem u obaveznoj vakcinaciji. Moramo da znamo da postoje jako čvrsti zakoni šta se mora ispoštovati kada je vakcinacija tu. To će trajati nešto duže, jer vakcina neće biti baš odmah tu. Dok sam ja ovdje, sve će se raditi po zakonu – naglasio je on.

On je naglasio da bi trebalo krenutni sa “većim popuštanjem mjera”, kada su u pitanju stariji sugrađani jer je njima sada “potrebna sloboda”.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *