Udvostručen broj novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji

Regija

U SLOVENIJI je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 1159 osoba te su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je slovenska vlada.

To je dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17. Glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin naveo je tim povodom na Twitteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem, nego zahtijeva i velike napore epidemiologa iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Oni nastoje što prije otkriti što više kontakata sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantenu, naveo je Kacin. Trenutno je zbog infekcije koronavirusom u bolnici 16 osoba, no nitko od njih ne treba intenzivnu njega, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije do sada u Sloveniji je testiranjem otkriveno ukupno 1827 slučajeva zaraze, a trenutačno je po službenim procjenama aktivnih slučajeva 256.

U posljednja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111.

Korona u domu za starije

Najviše potvrđenih novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata bilo je u Velenju (7) i u Hrastniku (5), te po tri u Ljubljani i Cerknici, a među zaraženima je strani državljanin, prema podacima ministarstva zdravstva.

Potvrđeno je kako je u domu za starije u Hrastniku zaraza potvrđena kod jedne zaposlenice koja je sada u izolaciji, dok se intenzivno testiraju i štićenici i prati se njihovo zdravstveno stanje.

Predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske u petak su na sastanku u Otočcu na Krki razgovarali o usklađivanju i koordinaciji epidemioloških mjera u obje države te se složili da se u tom pogledu dodatno intenzivira suradnja nacionalnih ustanova za javno zdravlje i epidemiologa na dnevnoj bazi, a najavili su da će se u slučaju potrebe ponovo sastati i premijeri kako bi razmotrili situaciju i koordinirati mjere.

Janša je izjavio da su se na sastanku složili da turizam nije visoko rizična djelatnost kad su u pitanju situacije koje najčešće dovode do novih zaraza u sadašnjoj fazi.

Premijer Plenković kazao je da je zadovoljan što je epidemiološko stanje u županijama uz jadransku obalu, gdje je i sada velik broj slovenskih turista, dobro i da su one zapravo u zelenoj, epidemiološki sigurnoj zoni iako u Hrvatskoj broj dnevnih zaraza na nacionalnoj razini jako raste u posljednje vrijeme.

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *