slovenija

U Sloveniji od danas rade knjižare i muzeji, od iduće sedmice kafići na otvorenom

Regija

U Sloveniji su od danas, zbog povoljnije epidemiološke situacije vezane uz zarazu koronavirusom, opet otvorene knjižare, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima

Najavljuju se i nova popuštanja nekih restrikcija, iako za sada ne i odredbe koja zabranjuje napuštanje matičnih općina, prenosi Hina.

Slovenska vlada je nakon sinoćnje sjednice objavila da je od srijede vrata otvaraju knjižare, galerije i muzeji, a ponovo mogu djelovati agencije za posredovanje nekretnina i obavljati se dimnjačarske usluge.

Od ponedjeljka će biti dopušteno posluživanje gostiju lokala na otvorenim prostorima – terasama i vrtovima, a ukinuta je i mjera da osobe starije od 65 godina kupovinu mogu obavljati samo od 8 do 10 sati ujutro, pa će u trgovine koje su otvorene moći ići tokom cijelog radnog vremena.

Od ponedjeljka će opet biti dopušteno djelovanje radionica za popravak odjeće i obuće, za izradu ključeva, svoje usluge kupcima će opet nuditi fotografi, fotokopirnice, krojači, urari i zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.

Tada će se otvoriti i kozmetički saloni, usluge manikure i higijenske njege, moći će se opet obavljati masaža i pedikura, dok ostale djelatnosti, kao rad sauna, kupki wellness centara, usluge piercinga, tetoviranja i slične i dalje ostaju “zatvorene” jer se njihovo djelovanje u vrijeme epidemije i dalje smatra rizičnim za prijenos koronavirusa.

Kako bi se spriječile moguće gužve pred predstojeće prvomajske blagdane vlada je donijela odluku po kojoj trgovine koje pretežno prodaju prehrambene namirnice, a koje su i do sada bile otvorene, mogu raditi i u nedjelju od 8 do 13 sati.

Prema najavama, vlada će na današnjoj novoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju još nekih restrikcija i pokretanju nekih privrednih aktivnosti, dok se ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još ne planira, ali je moguće ublažavanje te mjere.

Kako danas prenose slovenski mediji, ministrica za obrazovanje, nauku i sport Simona Kustec najavila je kako bi škole i vrtići svoja vrata opet mogli otvoriti 11. maja, no to je pitanje još otvoreno i epidemiolozi o tome imaju podijeljena mišljenja.

fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *