U SAD-u obavljena prva transplantacije pluća kod osobe zaražene koronavirusom

Svijet

Samo je nekolicina teško oboljelih od Covida-19 u Kini i Evropi uspjela dobiti nova pluća.

Pacijentica u Chicagu bila je u dvadesetim godinama i bila je priključena na respiratoru gotovo dva mjeseca u bolnici Northwestern Memorial prije nego su je poslali na transplantaciju, javlja Time.

Desetosatna operacija bila je veoma izazovna jer je koronavirus ostavio puno rupa na plućima pacijentice te gotovo ih stopio sa grudnim zidom, rekao je hirurg Ankit Bharat koji je izveo operaciju.

Transplantacija je upješno završena, a pacijentica će biti na respiratoru dok ne bude sposobna sama disati. Ljekari kažu da su joj dobre šanse da poslije svega vodi normalan život.

“Predviđamo da će se potpuno oporaviti”, rekao je Rade Tomić, direktor bolničkog programa transplantacije pluća.

Pacijentica nije identificirana, ali poznato je da se nedavno preseila u Chicago iz Sjeverne kKroline kako bi bila sa svojim dečkom. Inače je bila prilično zdrava, ali stanje joj se brzo pogoršalo nakon što je hospitalizirana krajem aprila kada je testirana pozitivno na koronavirus.

Ljekari su čekali šest sedmica da njeno tijelo očvrsne prije nego što su razmotrili transplantaciju.

Transplantacija pluća čini samo sedam posto od skoro 40.000 transplantacija organa koliko se godišnje uradi u SAD-u. Pluća je jako teško naći i pacijenti kojima su potrebna nova, obično na njih čekaju sedmicama i mjesecima.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *