U SAD i Meksiku vlada haos sa koronom, u Kanadi je “normalno”. Kako?

Svijet

Prošlog mjeseca, broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je za više od 25.000, a broj zaraženih koronavirusom udvostručio se u 19 američkih saveznih država, pokazuje statistika koju je objavila agencija Reuters, ističući da to predstavlja težak udarac za nade u brzo ponovno otvaranje američke ekonomije.

Broj novozaraženih u SAD u julu je iznosio 1,87 miliona, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 4,5 miliona, a ukupan broj smrtnih slučajeva usljed COVID-a 19 došao je do gotovo 154.000.

Prema najnovijim podacima sa internetske stranice Worldometers, u SAD je na virus pozitivno više od 17,8 miliona ljudi, od čega je 71.646 novih slučajeva, dok je umrlo 684.197 osoba.

I dok je Meksiko od Velike Britanije preuzeo treće mjesto po broju umrlih, viie dd 846 hiljada, sjeverni susjed SAD Kanada bilježi mnogo bolji rezultat u borbi protiv korona virusa.

Broj potvrđenih slučajeva
Broj slučajeva korona virusa na milion stanovnika
Procent pozitivnih u odnosu na broj testiranih

U Kanadi je do sada evidentirano 116.312 slučajeva zaraze, dok je broj umrlih 8.935.

Jedan od razloga što se korona virus iz SAD nije ozbiljnije proširio na Kanadu je što je granica, najduža na svijetu između dvije države (8.900 kilometara), zatvorena još od 21. marta.

Kako se navodi u tekstu u Washington Postu, Kanada nije zabilježila savršen rezultat, jer su evidentirani klasteri u Quebecu i Ontariju, ali je ta zemlja na vrijeme aktivirala vojsku za pomoć starijim osobama sa drugim oboljenjima.

Osim toga, Kanada nema tako gusto naseljenih područja kao SAD, u kojima bi se virus lagano širio na veliki broj osoba. U ranim fazama epidemije, Kanada je testirala više nego SAD, bolje je izolovala inficirane, pratila kontakte i ograničila širenje virusa.

Kako navode stručnjaci, Kanađani su, općenito, manje podijeljeni i više disciplinovani od Amerikanaca, što je igralo veliku ulogu u borbi protiv epidemije, pošto su revnosno slijedili mjere koje su propisivali nadležni organi, dok u SAD-u i danas traju polemike oko mjera.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *