U RS-u za jedan dan testirano 448 uzoraka, virus potvrđen kod 11 osoba

BiH

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 448 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod još 11 osoba, rekao je ministar zdravlja i socijalne pomoći RS-a Alen Šeranić.

Od ukupnog broja zaraženih u ovom bh. entitetu do danas se oporavilo ukupno 110 osoba, a u toku jučerašnjeg dana registrovano je osam osoba koje su oporavljene.

Osam novozaraženih je iz Banje Luke, te po jedno iz Čelinca, Kalinovika i Istočne Ilidže. Među njima je šest muškaraca i pet žena.

“Kod dvije osobe je utvrđeno da su zaražene iz bliskog kontakta sa ranije potvrđenim slučajevima koronavirusa, a kod ostalih kontakt je nepoznat. To je ono što dovodi do razloga da uvodimo drugačiju vrstu mjera, mislim na obavezno nošenje maske i rukavica jer je virus u cirkulaciji u zajednici. Očekujemo da će građani poštovati upute”, rekap je ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

On je kazao da su testirani i zdravstveni radnici, osobe iz lokalnih karantina, te da su urađena i retestiranja osoba koje završavaju izolaciju u Studentskom centru Nikola Tesla u Banjoj Luci i Prijedoru.

U UKC RS-a se nalazi 95 pacijenata. Njih 47 je sa teškom kliničkom slikom, dok je 28 sa lakšom do srednje teškom slikom.

“U izolaciji 13 pacijenata čeka rezultate testiranja. Pet osoba je na respiratoru, a dva pacijenta su skinuta sa respiratora jer se oporavljaju. Niz pacijenata s teškim kliničkim formama su se oporavili i prebačeni su na pulmologiju i shodno rezultatima testiranja se puštaju kućama”, dodao je Šeranić.

On je istakao da pacijenti s teškom kliničkom slikom imaju i niz drugih oboljenja.

Šeranić je naglasio važnost poštivanja mjera u zajednicama te istakao da sada dolazi sezona alergija.

“Najčešći simptomi alergije su kihanje i suzenje očiju, a to omogućava da se širi virus ako je osoba asimptomatska. Očekujemo da ćemo s mjerama nošenja maski i rukavice smanjiti širenje virusa”, poručio je i dodao da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom u ovom bh. entitetu nalazi više od 6.200 osoba.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *