U Republici Srpskoj registrovan 31 novi slučaj zaraze nakon testiranja 512 uzoraka

BiH

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je na koronavirus testirano 512 uzoraka i potvrđen je 31 novi slučaj.

Među novozaraženim 11 osoba je iz Banje Luke, šest iz Prnjavora, po dvije iz Kneževa i Prijedora te po jedna iz Laktaša, Dervente, Gradiške, Kotor Varoši, Oštre Luke, Srbca, Teslića, Gacka, Trebinja i Ugljevika.

“Radi se o mjestima prebivališta, što ne znači da se osobe nužno nalaze na ovim lokacijama. To govorim jer je među ovim osobama 19 iz nadzora koji redovno vršimo, odnosno šest korisnika staračkog doma iz Kneževa gdje su zaražene njegovateljice”, rekao je entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić

On je kazao da je među pozitivnim na koronavirus i sedam zdravstvenih radnika – četiri iz UKC Banja Luka te po jedan u bolnici u Bos. Gradiški i Bijeljini te iz jedne privatne zdravstvene ustanove.

On je kazao da je jučer testirano i 79 osoba iz staračkih domova iz različitih mjesta u ovom entitetu, kao i na graničnim prijelazima.

Što se tiče ublažavanja mjera, Šeranić je kazao da se radi o striktnom epidemiološkom i inspekcijskom nadzoru i da će restriktivne mjere biti vraćene ako se ustanovi da se povećava broj zaraženih i odskače od trenda koji je uspostavljen u proteklom mjesecu.

“Ublažavanje mjera ne zavisi samo od nas, već i od regiona, odnosno naših susjednih država. Pratit će se i njihova epidemiološka situacija i mi ćemo morati za sada zadržati ovu vrstu nadzora i nad granicom i karantinima. Sve će se raditi prateći mjere i rezultate”, dodao je.

Šeranić je pozvao građane da i dalje poštuju sve naredbe i preporuke, da nose maske, rukavice, izbjegavaju okupljanja kako bi se što prije stvari vratile u, kako je nazvao, novu normalnost.

“WHO je izdao preporuke za ublažavanje mjera i scenarija koji se mogu dešavati. Shodno trajanju epidemije i obavljanju životnih aktivnosti i mi o tome razmišljamo. Imamo linearan tok i dolazimo do mogućnosti ublažavanja mjera. O tome govore cijela Evropa i svijet”, dodao je.

U RS-u je do danas registrovano 611 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Od tog broja 20 je preminulo.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *