U Republici Srpskoj potvrđeno novih 25 slučajeva koronavirusa, u BiH ukupno 408 zaraženih

BiH

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić jutros je u Banjoj Luci obavijestio javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu.U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata urađeno 189 testiranja, a 25 osoba je zaraženo koronavirusom. Tako je sada u BiH od početka epidemije ukupno zaraženo 408 osoba.

Od 25 novih slučajeva je 12 žena i 13 muškaraca.

“Dvadeset novozaraženih je iz Banje Luke, četvero je iz Laktaša, a jedna osoba je iz Šipova”, rekao je entitetski ministar zdravlja.

Šeranić je kazao da je 12 osoba hospitalizovano, dok su ostali smješteni u izolaciju karantinskog tipa.

“Shodno proceduri radili smo testiranje u UKC RS-a, odnosno testiranje osoba koje su bile u kontaktu s doktorom medicine i medicinskom sestrom koji su pozitivni na koronavirus i svi njihovi kontkati iz UKC RS-a su negativni”, rekao je.

Ministar zdravlja je istakao da su testirane osobe koje su u porodičnim klasterima shodno strategiji da se uzimaju uzorci osoba iz domaćinstva.

“Javljaju nam se i osobe koje nemaju direktne kontakte sa zaraženim. Ova strategija će sigurno imati dobre rezultate”, rekao je Šeranić.

On je naveo da je u RS-u do sada urađeno ukupno 1.649 testiranja, od kojih je 226 osoba pozitivno na koronavirus te da se 11 osoba oporavilo.

Šeranić je u ponedjeljak navečer izjavio da je Republika Srpska uspjela donesenim mjerama u borbi protiv širenja virusa razvuči tok epidemije i smanjiti udar na zdravstvene ustanove.

Ocijenio je da su tome prije svega doprinijele preduzete mjere koje su morale biti restriktivne i od kojih još ne treba odustati.

On je naveo da je smanjen ulazak osoba iz inostranstva, a time i rizik unosa virusa te da ove sedmice očekuju da u potpunosti stave pod kontrolu pozitivne osobe.

Broj slučajeva koronavirusa po bh. općinama i gradovima:

Banja Luka – 153, Konjic – 26, Tuzla – 25, Mostar – 17, Laktaši – 16, Široki Brijeg – 14, Zenica – 12, Čitluk – 11, Bosanska Gradiška – 10, Sarajevo – 10, Ilidža – 9, Srebrenik – 9, Kozarska Dubica – 8, Bihać – 8, Brčko – 6, Teslić – 6, Goražde – 6, Kneževo – 5, Prnjavor – 5, Bijeljina – 5, Grude – 4, Čelinac – 3, Modriča – 3, Kakanj – 3, Zavidovići – 3, Posušje – 3, Novi Travnik – 2, Kotor Varoš – 2, Tešanj – 2, Lukavac – 2, Bosanski Brod – 2, Prijedor – 2, Ribnik – 2, Doboj – 1, Cazin – 1, Derventa – 1, Gornji Vakuf – Uskoplje – 1, Vogošća – 1, Ilijaš – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Šipovo – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Bosanska Krupa – 1, Živinice – 1, Žepče – 1.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *