U jeku pandemije 600 mladih autobusima otputovalo na Studentski pohod u Istanbul (VIDEO)

BiH

Uprkos povećanju broja zaraženih i preporukama da se smanji broj kontakata kao i veća okupljanja, iz svih krajeva BiH je jutros blizu 600 učesnika Studentskog pohoda autobusima krenulo za Istanbul.

Na put dug više od 1.100 kilometara u jednom smjeru mladi su se odlučili uprkos koronavirusu i tome što će mnogo vremena provesti u zatvorenom prostoru okruženi desetinama kolega. Autobusi su krenuli iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Banje Luke, Doboja, Kaknja i Visokog.

Jedan od organizatora Studentskih pohoda Ahmed Nurković uoči samog polaska iz Sarajeva za Klix.ba je kazao da je ovo 10. tradicionalni pohod u Istanbul i da je ove godine znatno manji broj učesnika nego ranijih godina.

“Prošle godine nas je išlo 2.500. Zbog korone i svega, turizam je sada pao. Mi smo skupili oko 600 učesnika koji su spremni da putuju i ovo vrijeme. Bilo je neizvjesno jer je Bugarska bila zatvorila granice, međutim u petak su ih otvorili“, govori Nurković.

Na pitanje kako će se poštovati osnovne epidemiološke mjere tokom ovog dugog putovanja Nurković kaže da su se organizatori potrudili da zadovolje sve preporuke kriznog štaba. On smatra da uvijek postoji rizik i da se neko razboli, na putovanju ili kod kuće.

“Svi učesnici moraju imati maske, na ulazima u autobuse postoje dezinfikaciona sredstva i mjeri se temperatura. Uvijek postoji rizik da se neko razboli, i ovdje i kod kuće. Ljudi se razboljevaju, ne znaju ni ko im je bio kontakt jer se virus poprilično raširio. Iako je rizik, ekonomija ide, mjere su podignute, život se nastavlja. I turistički radnici moraju raditi, ovo je naš način rada“, poručio je.

Šest stotina mladih na ovom putovanju će boraviti u narednih sedam dana. Kao što je kazao jedan od organizatora, rizik od oboljevanja postoji. No posebno će biti rizičan određeni period po povratku u BiH i mogućnost širenja tzv. uvoznog virusa. s obzirom da su mladi označeni kao najčešći prenosioci.

Putovanja nisu sporna ukoliko se poštuju sve preporuke. No, da li su ovakva masovna putovanja potrebna kada naša zemlja broji stotine novozaraženih na dnevnom nivou također je opravdano pitanje.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *