U Hrvatskoj prvi put broj ukupno ozdravljenih veći od broja zaraženih

Regija

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 28 novozaraženih, čime je ukupan broj 2.009, podaci su Nacionalnog štaba civilne zaštite.Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, kazao je kako su od početka pandemije testirali ukupno 30.213 osoba, a od jučer 1.360 novih.

“Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji je 12.181 osoba. Prosječna dob pozitivnih je 51 godina. Hospitaliziranih imamo 325, a na respiratoru je 21 pacijent, dva više nego jučer. Imamo 99 novoozdravljenih. Kod kuće je do sada ozdravilo 85 osoba više nego jučer. Imamo jednu preminulu osobu, 1928. godište, s komorbiditetom, ukupno je 51 preminula osoba”, kazao je.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, kazala je kako je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 naprema 976).

“Bit će dobro da se taj trend nastavi, ako se svi budemo držali uputa. Kod jedne mlađe osobe imamo oko 50 dana prolongiran pozitivan nalaz. Vidjet ćemo kako pomoći takvim ljudima, dodatno ćemo se konsulovati. Svuda postoji mali postotak takvih ljudi, niko nema strogo decidiran odgovor. Dojam je da ti ljudi nemaju simptome i da, kako smatraju znanstvenici iz Kine i Njemačke, poslije 21. dana ne očekuju da je virus, iako se našao na sluznici, infektivan za druge”, pojasnila je Markotić.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *