U FBiH potvrđeno 95 slučajeva zaraze koronavirusom, četiri osobe preminule

BiH

U Federaciji BiH obavljena 737 testa na novi koronavirus

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u subotu do deset sati. Navodi se da je do sada u Federaciji BiH potvrđeno 95 slučajeva zaraze koronavirusom, te da su četiri osobe preminule. Ističe se da su u FBiH obavljena 737 testa na novi koronavirus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od 95 slučajeva, u odnosu na posljednji izvještaj u petak u 10 sati, 21 je novi, naglašavaju iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze koronavirusom 33 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 17, Kanton Sarajevo sa 13, te Tuzlanski sa devet. U Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu potvrđeno je po osam slučajeva oboljenja COVID-19, Bosansko-podrinjskom pet, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na koronavirus, 229, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađen 201 test. U Kantonu Sarajevo obavljena su 104 testa na koronavirus.

Iz ZJZFBiH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Turske i Srbije te da postoji lokalna transmisija u četiri kantona: Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 31 potvrđen slučaj i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske jutros je objavilo da su u tom entitetu potvrđena 162 pozitivna slučaja na koronavirus, čime ukupan broj oboljelih od COVID-19 u BiH iznosi 257.

fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *