U BiH danas stiže dodatnih 100.000 hirurških maski iz Poljske

BiH

U BiH danas stiže drugi dio poljske pomoći za borbu protiv epidemije virusa korona koja se sastoji od 100.000 hirurških maski, te 10.000 litara sredstva za dezinfekciju.Ambasador Poljske u BiH Jaroslav Linderberg uručit će pomoć ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, saopšteno je iz ove ambasade.

Iz Varšave je 26. maja krenula poljska pomoć za BiH, Srbiju, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Ukupnu pomoć Poljske čini više od 60.000 litara sredstava za dezinfekciju za površine i ruke, te 600.000 hirurških maski, koji će biti raspoređeni bolnicama u cijeloj regiji.

“Pomoć zadovoljava trenutne potrebe zemalja zapadnog Balkana, koje su je zatražile, između ostalog, u okviru Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor u katastrofama NATO”, ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade se navodi da je pomoć u borbi sa epidemijom na zapadnom Balkanu samo nastavak aktivnosti Poljske u ovoj regiji, koja dosljedno i aktivno podržava zemlje regiona na njihovom putu ka evropskim integracijama.

Ceremonija primopredaje pomoći zakazana je za 11.00 sati na Carinskom terminalu u Sarajevu.

Iz Poljske je 18. maja u Sarajevo već stiglo 50.000 zaštitnih hirurških maski i hiljadu litara sredstva za dezinfekciju.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *