U Banju Luku iz Srbije stiglo 10 respiratora i hiljade maski, rukavica i odijela

BiH

U Banju Luku sinoć je stigao prvi kamiom međunarodne pomoći za BiH koju je organizovala Republika Srbija. Riječ je o pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočala i 50.000 rukavica.

Prvi kontingent pomoći iz Srbije dočekali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Dodik je rekao da je pomoć u medicinskom materijalu koju je Srbija poslala velika stvar za narod RS-a u borbi protiv koronavirusa, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da će danas početi distribucija pomoći u bolnice u Banjoj Luci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će naredni kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

“Pomoć će ići prvo tamo gdje je najpotrebnija, ali niko neće ostati bez novih respiratora. Mi namjeravamo da naručimo oko 500 respiratora za Republiku Srpsku, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta”, istakao je Dodik.

Višković je zahvalio Srbiji i njenom predsjedniku, ističući da je ova pomoć veoma značajna za zdravstveni sistem, dok je Šeranić naveo da će pomoć biti usmjerena u treći segment strategije borbe protiv virusa korona, a to je jačanje kapaciteta dijagnostike i liječenja.

U Banjoj Luci je trenutno registrovan najveći broj zaraženih u Bosni i Hercegovini, njih 153 od ukupno 420 u cijeloj zemlji.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *