Trump: Za liječenje koronavirusa koristit će se krvna plazma, tretman smanjuje smrtnost za 35 posto

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump obavijestio je javnost na konferenciji za medije u Bijeloj kući da je Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila korištenje krvne plazme za liječenje zaraženih koronavirusom.

Trump je kazao da je riječ o historijskom poduhvatu koji će spasiti mnoge živote jer su rezultati pokazali da ovaj tretman smanjuje smrtnost za 35 posto.

“FDA je odborila korištenje krvne plazme za liječenje zaraženih koronavirusom, riječ je o moćnoj terapiji transfuzije antitijela koja pomažu oboljelima. Želim se zahvaliti doktoru Stevenu Hahnu i Alexu Azeru i svima koji su vrijedno radili na ovome. Ovo nema veze s politikom. Radi se o životu i smrti. Ovo je poseban korak jer smo na njemu radili svi zajedno”, kazao je Trump.

Istakao je da je klinika Mayo dobila značajan novčani iznos za istraživanje djelovanja krvne plazme i da se uskoro očekuju novi rezultati.

“Ovo je efektivna metoda u borbi protiv ove grozne bolesti. FDA je utvrdila da je liječenje sigurno i veoma efektivno. Molim sve Amerikance koje su se oporavili od koronavirusa da doniraju plazmu”, poručio je Trump.

Ministar zdravlja Alex Azer je kazao da je Amerika uradila više nego bilo koja zemlja na svijetu kada je riječ o liječenju koronavirusa, te da su dijelom zaslužni i rani napori Trumpove administracije.

“Amerika kreće s liječenjem ranije nego bilo koja zemlja u svijetu. Ovo je obećavajući tretman. Predsjednik Trump se borio da Amerikanci dobiju najbolje liječenje. Podaci koje smo dobili govore da pacijenti koji dobiju plazmu tri dana nakon postavljanja dijagnoze imaju najveći benefit. Terapija je primjenjena na više od 70.000 pacijenata pozitivnih na koronavirus, riječ je o pacijentima ispod 80 godina koji nisu bili na respiratoru”, rekao je Azer.

Istakao je da svi sanjaju o lijeku koji će smanjiti smrtnost za 75 posto, ali da je i liječenje krvnom plazmom veliki napredak i važan korak u liječenju.

Komesar američke Agencije za hranu i lijekove Steven Hahn je istakao da je Trump od početka tražio od FDA da rade danju i noću kako bi pronašli način za liječenje koronavirusa, te da se istraživanja nastavljaju.

KLIX

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *