Trump obustavio finansiranje WHO-a jer je loše reagovao na pandemiju koronavirusa

Svijet

Predsjednik SAD-a Donald Trump je objavio da je naredio administraciji Bijele kuće da zaustavi barem privremeno finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jer smatra da je loše reagovala na pandemiju koronavirusa.

CNN piše da je Trump naveo kako WHO situaciju s koronavirusom mora prihvatiti odgovorno kada izvještava o njoj.

Tokom brojnih pitanja je li umanjio trenutnu krizu ili je samo zanemario upozorenja članova administracije o njenoj potencijalnoj ozbiljnosti, Trump je nastojao krivicu prenijeti na WHO i medije.

Naglasio je da SAD svake godine finansira WHO u iznosu između 400 do 500 miliona dolara te posebno izdvojio podatak da Kina u te svrhe izdvoji otprilike 40 miliona dolara.

“Da je WHO obavila svoj posao tako što je poslala medicinske stručnjake u Kinu da objektivno procjene situaciju na terenu, te da je istu tu državu opomenula zbog nedostatka transparentnosti, epidemija bi u tom žarištu prouzrokovala veoma malo smrtnih slučajeva”, kazao je Trump.

Ovakva Trumpova odluka izaziva određenu dozu skepticizma i kod ostalih svjetskih organizacija, s obzirom na to da je američki predsjednik doveo u pitanje i finansiranje Ujedinjenih nacija koje su se povukle iz globalnih klimatskih sporazuma i založile za Svjetsku trgovinsku organizaciju tvrdeći da su SAD sve oduzele.

Senator Connecticuta demokrata Chris Murphy izjavio je ranije u utorak da “iako su Kina i WHO pogriješile” Trump pokušava krivicu vlastite administracije prebaciti na nekoga drugog.

“Trenutno, između Bijele kuće i njenih saveznika postoji koordiniran napor da se pokušaju pronaći žrtve za kobne greške koje je predsjednik napravio u ranim fazama virusa. Ironično je da predsjednik i njegove pristalice sada kritikuju Kinu ili WHO zbog toga što su joj naklonjeni, kada je zapravo on bio taj koji se prvi izvinio Kini u ranim fazama ove krize”, rekao je Murphy.

Trump je prethodno kritikovao šefa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, navodeći da je WHO suviše “orijentisana prema Kini” i da će zato suspendirati finansijska sredstva koja Washington izdvaja za ovu organizaciju.

Odgovarajući Trumpu, Tedros je tada pozvao na jedinstvo i upozorio da ne treba politizirati krizu.

“Nema potrebe da se koronavirus koristi za političke udarce. Ima mnogo drugih načina da se dokažete”, kazao je Ghebreyesus tada Trumpu.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *