Trump najavio kada bi SAD mogle imati vakcinu za COVID-19

Svijet

Sjedinjene Američke Države će prije nove godine imati vakcinu protiv COVID-19, izjavio je u nedjelju predsjednik Donald Trump.

– Vrlo smo sigurni da ćemo imati vakcinu na kraju godine, odnosno do kraja godine. Mislimo da ćemo imati vakcinu do kraja ove godine, i guramo snažno naprijed – poručio je Trump.

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, da bi se vakcina razvila potrebno je od 12 do 18 mjeseci.

– Sada će ljekari reći: “Pa ne bi to trebalo da kažete”. Reći ću ono što mislim. Mislim da ćemo vakcinu dobiti mnogo ranije nego što se očekuje – dodao je američki predsjednik.

Do nedjelje, više od 1,1 milion ljudi u SAD-u je bilo pozitivno na koronavirus, dok je od posljedica preminulo više od 67.000, govore podaci Univerziteta “Johns Hopkins” iz Baltimorea.

Trump je također, revidirao svoja predviđanja u vezi s brojem preminulih tokom pandemije novog koronavirusa. Sredinom aprila rekao je da će preminuti do 65.000 ljudi, što je mnogo niža brojka nego što su predviđali stručnjaci Bijele kuće.

– Nekada sam govorio 65.000, a sada kažem 80.000 ili 90.000 i to ide prema gore i brzo se povećava – kazao je Trump.

Krajem marta, doktorica Bijele kuće Deborah Birx koja je vodila tim za reakciju na pandemiju koronavirusa predstavila je model kojim se predviđa potencijalni broj smrtnih slučajeva. Pokazalo se da bi između 100.000 i 240.000 moglo umrijeti ako stanovnici SAD-a budu poštovali smjernice socijalnog distanciranja i javnog zdravlja. Bez ikakve intervencije prognozirano je od 1,5 do dva miliona smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju”. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 247.400 ljudi, a potvrđeno je više od 3.500.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Do sada se oporavilo više od 1.125.000 ljudi.

Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *