Trump najavio da će uskratiti novac za WHO, a pandemiju koronavirusa nazvao kugom

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će uskratiti sredstva za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, što bi je potencijalno ostavilo bez podrške svog najvećeg donatora.

Tokom dnevnog brifinga o situaciji s koronavirusom u utorak, Trump se još jednom obrušio na WHO, tvrdeći da je organizacija koju je nazvao “usredotočenom na Kinu” previše spora i neučinkovita u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

“Svjetska zdravstvena organizacija prima ogromne količine novca od Sjedinjenih Amerićkih Država, mi plaćamo najveći dio njihovog novca”, rekao je Trump, tvrdeći da je organizacija “na krizu povukla sve pogrešne poteze”.

Upitan da objasni svoju ideju obustave finansiranja organizacije, koja je vjerovatno ključno međunarodno tijelo koje se bori protiv koronavirusa, Trump se, čini se, povukao samo nekoliko minuta kasnije, rekavši da će njegova administracija samo “gledati” na tu mogućnost.

U analizi CNN-a kaže se da je Trump iznio netačne tvrdnje o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i više lažnih izjava koje su postale potpisana obilježja njegovih svakodnevnih brifinga o coronavirusu.

CNN navodi da je Trump krenuo u cementiranje svog imidža ratnog lidera koji je suočen s “nevidljivim neprijateljem” u mračnom trenutku dok zemlja čeka da virus dođe do vrhunca.

“Ono što imamo je kuga, ali vidimo svjetlost na kraju tunela”, rekao je američki predsjednik.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *