zaštitna maska

Tražili od nje da ostane kod kuće, ali ju je poslodavac ipak zarazio koronavirusom

Svijet

Kada je epidemija koronavirusa došla do Hong Konga, kućepaziteljica Jinkie Alhambra pridržavala se savjeta vlade i ostala je kod kuće na svoj slobodan dan. Uradila je sve što je bilo u njenoj moći da se zaštiti, ali to nije bilo dovoljno.

Ipak se zarazila virusom Sars-CoV-2 u stanu u kojem je, prema zakonu ovog grada, dužna živjeti sa svojim poslodavcem, piše CNN.

“To je ironija. Bila sam frustrirana, ali morate nastaviti dalje, suočiti se s tim, ne možete biti zlopamtilo”, rekla je Alhambra.

Slobodni dani najčešće se provode u društvu prijatelja, na javnim mjestima, ali od 30. januara vlada je od 390.000 radnika tražila da ostanu kod kuće kako bi spriječili širenje virusa. Do sada je potvrđeno da je 16 Filipinaca u Hong Kongu zaraženo, od kojih su većina kućepazitelji. Iz filipinskog konzulata kažu da su poslodavci koji su putovali u inozemstvo zarazili većinu ovih radnika.

Uvezeni slučajevi

Više od dva mjeseca djelovalo je da se Hong Kong uspješno bori protiv koronavirusa, a posljednjih sedmica broj oboljelih popeo se na 580, od kojih je 400 otkriveno samo u prošle dvije sedmice – mnogi od njih su se zarazili preko onih koji su doputovali u grad iz drugih područja i dijelova svijeta.

Prema Alhambrinim riječima, njen je poslodavac nedavno bio na putovanju po Indiji, nakon kojeg je kratko boravio u Hong Kongu, da bi odletio za Kanadu. Kanadske vlasti su tada javile Hong Kongu da je jedan radnik pozitivan na novi virus. Alhambra i jedan član poslodavčeve porodice bili su pozitivni kada su kasnije testirani na virus.

Alhambra, majka dvoje djece, koja već 15 godina radi izvan svoje zemlje, bila je zaposlena u Dubaiju, Singapuru i na kraju u Hong Kongu, a prvi simptomi bolesti kod nje odrazili su se početkom marta.

“Prije nego što su me hospitalizirali, glava mi je pulsirala, grlo mi je bilo strašno suho i imala sam blago povišenu temperaturu, a onda su me oči počele peći i pojavio se suhi kašalj”, kaže Alhambra.

Ranjiviji nego ikad

Zbog epidemije koronavirusa kućepazitelji su ugroženiji nego ikad.

“Kućepazitelji se suočavaju s mnogo rizika jer se oni brinu o obiteljima, starijim ljudima i bolesnima. Oni nemaju društvenu zaštitu u koju spadaju plaćeno bolovanje i naknada za nezaposlene”, kaže Elizabet Tang iz Federacije kućepazitelja.

Acel Bungcayao, druga kućepaziteljica s Filipina, kaže da je izgubila posao zbog koronavirusa. Kada je kompanija njenog poslodavca odlučila da mu da plaćenu odsutnost s posla, porodica se odlučila vratiti u Australiju i ona je ostala bez posla. Kako zbog zakona Hong Konga kućepazitelji žive s poslodavcima, ona je u isto vrijeme ostala i bez krova nad glavom. Ona je mogla ostati  u kući dok ugovor o iznajmljivanju njenog poslodavca ne istekne, nakon čega se morala preseliti u pansion.

Još jedan problem s kućepaziteljima je to što zakon od njih traži da se vrate u svoju domovinu između dva ugovora. Ipak, ograničenje putovanja otežalo je sve ovo. Filipini su već 2. februara zabranili dolazak putnika iz Kine i Hong Konga, ali su nekoliko tjedana kasnije iz ovoga izuzeli kućepazitelje. Sada, kada se ovi radnici rade u Hong Kong, moraju biti 14 dana u karanteni. Kako bi olakšala ova ograničenja, vlada Hong Konga je 4. februara dopustila produženje ugovora i viza kućepaziteljima.

“Držim se, molim se!”

Svi stanovnici Hong Konga koji su oboljeli od COVID-19 imaju besplatan tretman, a Alhambra i dalje dobiva plaću tijekom oporavka.

“Držim se, molim se, trudim se da zabavim sebe, gledam Netflix i slično”, kaže ona.

Ona se nadala da će biti otpuštena iz bolnice u nedjelju. Primila je antivirusne lijekove koji se obično daju pacijentima oboljelim od HIV-a, a čije testiranje je dopušteno u Hong Kongu početkom mjeseca. Sada se osjeća bolje i test je dva puta pokazao da je negativna. Međutim, na trećem testiranju bila je pozitivna. U Hong Kongu zaraženi koronavirusom moraju biti negativni tri uzastopna puta kako bi bili pušteni iz bolnice.

Alhambra ima poruku za sve koji se bore protiv koronavirusa.

“Budite jako, jako oprezni. Bilo da ste bogati ili siromašni, bijeli ili crni. Svi moraju ozbiljno shvatiti ovo i da ne riskiraju, moraju žrtvovati malo svoje slobode za dobrobit svih”, poručuje ona.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *