Tajna vakcina za bogate: Ruski direktori i političari već se cijepe protiv korone?

Svijet

Nekoliko stotina vrhunskih ruskih menadžera i vodećih kremaljskih činovnika još se od aprila vakciniše eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa. Politička elita Kremlja prije vremena je dobila mogućnost zaštite od opake zaraze, tvrdi američki Bloomberg, pozivajući se na izvore među onima koji su već dobili zaštitno cjepivo.

Prema tekstu u Bloombergu, to što su provedena eksperimentalna cijepljenja nije ništa protuzakonito, ali to se držalo u tajnosti kako ne bi “došlo do gužve” i pretjeranog interesa, iako se Bloomberg pita kakav je bio kriterij odabira.

Saradnja

Da li je zaista privilegirana poslovno-politička elita u prvim redovima zaštite i spasa od opasne zaraze? Naime, kako navodi izdanje, riječ je o vakcini koja se proizvodi u Nacionalnom istraživačkom centru Gamalej, a financira je Ruski fond izravnih investicija (RFPI). Navodno, sve se to radi u saradnji s ruskom Armijom, koja u svom istraživačkom centru Burdenko već radi sa skupinom dobrovoljaca koji se vakcinišu

Rusija je jedna od najugroženijih zemalja, broj zaraženih COVID-om već je prešao 778 hiljada, a prvi put nakon aprila u Rusiji je ovih dana zabilježen konačni pad dnevno oboljelih ispod šest hiljada. No, vijest da su odabrani iz kremaljskog kruga dobili cjepivo, kako piše Bloomberg, u Moskvi je podigla veliku prašinu, a na upit američkog izdanja je li vakcinisan i sam predsjednik Vladimir Putin ili neko iz njegovog najbližeg političko-poslovnog kruga i administracije, iz Kremlja nisu odgovorili.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, koji je inače prebolio koronu sa svojom suprugom, odlučio je prešutjeti upit.

Podsjetimo da su nedavno protiv Rusije iznesene prilično ozbiljne optužbe da je pokušala hakirati istraživačke centre na Zapadu kako bi došla do spoznaja o tome dokle su stigla istraživanja vakcine protiv COVID-a u najpoznatijim istraživačkim grupama. Rusija sve demantira.

Istraživanja

Jednako tako, ruski mediji navode da su “optužbe” Bloomberga neutemeljene premda se pozivaju na nekoliko anonimnih sagovornika, top-menadžera vodećih ruskih kompanija poput Rusala i Fosarga, koji su priznali da su dobili cjepivo. Jedan od tih sagovornika je rekao da nije imao nuspojave, a neki su priznali da su prvih dana imali temperaturu i bolove u mišićima. Bloomberg navodi da im iz obje kompanije nisu odgovorili na upit o vakcinisanju njihovih vodećih ljudi. Inače, direktor spomenutog Nacionalnog istraživačkog centra Gamalej Aleksandar Guincburg ruskoj je agenciji Interfax rekao da “ne zna ništa o tome” te da je to malo vjerojatno, a šef Instituta farmacije Sečenskog sveučilišta, gdje se također provode istraživanja cjepiva, inače vodeći čovjek RFPI-ja Kiril Dmitrijev, kaže da su on i njegova obitelj primili eksperimentalnu vakcinu, da se istraživanje odvija povoljno te da 3. augusta završava druga faza i da će nakon toga početi uobičajena treća, završna faza, koja će, osim Rusije, obuhvatiti, kako se čini, i područje Bliskog istoka.

Zamjenik ministra zdravstva Rusije Aleksej Kunjecov izjavio je u povodu toga za agenciju TASS da istraživanja još nisu gotova te je naglasio da primjena vakcine u eksperimentalnoj fazi nije moguća izvan okvira kliničkog ispitivanja.

Istodobno, ruski mediji navode da je ovih dana iz bolnice Burdenko, gdje vojska provodi ispitivanja+, otpuštena posljednja skupina od 20 dobrovoljaca koji su se podvrgnuli vakcinisanju. Prema ruskim izvorima, kada se jednom pronađe efikasna vakcina za koronavirus, morat će je primiti najmanje 40 do 50 miliona Rusa (Rusija ima oko 150 milijuna stanovnika).

Metode

Neki zapadni izvori smatraju da se u Rusiji “brza” s istraživanjima cjepiva te da se testiranja provode “sumnjivom metodom” samo kako bi se ostvarili ambiciozni planovi predsjednika Vladimira Putina da “Rusija bude prva”. Podsjetimo da su neki srbijanski mediji već objavili da su Rusi proizveli efikasno cjepivo iako to nije potvrđeno.

Ruski istraživački instituti rade punom parom, a još su u maju iznijeli ohrabrujuće podatke prema kojima bi u drugoj polovici jeseni moglo biti napravljeno efikasno cjepivo koje bi se do kraja godine već moglo koristiti na ljudima.

Trenutno su u fazi testiranja na primatima i dobrovoljcima. Koronavirus u Rusiju nije stigao iz Kine, jer je na početku epidemije Rusija reagirala vrlo efikasno, ali je zaraza stigla sa Zapada i Bliskog istoka, u prvom redu iz Italije, Španije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Jutarnji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *