Švicarci proizveli masku koja štiti od koronavirusa, ali ne skriva lice

Svijet

Od pojave pandemije koronavirusa COVID-19 milioni ljudi navikli su se nositi maske na licu u javnosti, komunicirajući s drugima tako da im je samo pola lica vidljivo.

Tome su doskočili istraživači sa švicarskog Saveznog politehničkog instituta u Lauseannei (École polytechnique fédérale de Lausanne, EPFL).

Oni su naime, izradili – prozirnu masku.

“HelloMasks”, kako su je nazvali, biorazgradiva je prozirna maska kojom možete zamijeniti standardnu troslojnu hiruršku masku kakvu obično nose zdravstveni radnici.

Izrađena je od materijala koji sprečava zamagljivanje usljed disanja.

Koncept je u razvoju zadnje dvije godine, a tim koji radi na njemu oformio je i startup HMCARE kako bi ga oglasio i prodao.

Dosad su privukli ulaganja vrijedna milion američkih dolara.

Prvi primjerci “HelloMasks” na tržištu bi se trebali pojaviti početkom naredne godine.

Zasad su namijenjene konkretno kako bi olakšale komunikaciju zdravstvenih radnika i pacijenata, pa će prvo biti ponuđene zdravstvenim sistemima.

No, s vremenom bi mogle postati dostupne i široj javnosti. To bi moglo naročito olakšati život gluhim osobama kojima su maske na licima drugih uveliko otežale komunikaciju, piše Business Insider.

“HelloMasks” jedan je u nizu izuma koji su privukli pažnju javnosti po izbijanju pandemije koronavirusa.

Izraelci su, primjera radi, osmislili masku koju možete nositi dok jedete i kojom upravljate na daljinu pomoću poluge, kao i masku koja može ubiti virus toplinom napajajući se punjačem za mobitel.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *