Šveđani sve više gube povjerenje u državnu strategiju borbe protiv koronavirusa

Svijet

Šveđani sve više gube povjerenje u ranije određenu strategiju borbe protiv koronavirusa, pokazala je anketa koju je ove sedmice sprovela medijska kuća Dagens Nyheter.

Anketa Ipsos pokazala je da je povjerenje građana u upravljanje vlasti oboljenjem COVID-19 palo sa 63 posto na 45 posto od aprila ove godine.

Udio ispitanika zadovoljnih postupcima vlade lijevog centra u pandemiji također je opao na 38 posto u junu, u odnosu na 50 posto u prethodnom mjesecu.

“Razlike su dovoljno velike da sa sigurnošću možemo reći da je došlo do stvarnih promjena. Građanski pogled na sposobnost vlasti za upravljanje kriznom situacijom poprimio je negativan zaokret”, objasnio je analitičar Nicklas Kallebring za Dagens Nyheter.

Podsjetimo, za razliku od ostalih država, Švedska nije uvela obavezni karantin i stroge mjere. Naprotiv, zatvorila je obrazovne ustanove za one koji su stariji od 16 godina i zabranila okupljanje više od 50 ljudi na javnom mjestu. No osim toga sve ostalo nastavilo je funkcionisati kao i u periodu prije pandemije.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *