Šveđani se ponovo oglasili: Naš model jedini spas u borbi protiv korone

Svijet

Umjesto što se smijete našem modelu borbe sa COVID-19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našega iskustva, tvrdi švedski epidemiolog Andre Tegnell.

On u otvorenom pismu kaže da karantin i druga ograničenja koja su uvele sve europske zemlje može funkcionisati samo u kratkom periodu, a na duge staze švedski model je bolji.

Švedska vlada nije uvodila restriktivne mjere, već je samo dala uputstva građanima kako da se ponašaju, što je za posljedicu imalo više zaraženih i više žrtava od koronavirusa nego u zemljama koje su uvele karantin.

U pismu se objašnjava da “švedski model” nije isto ono što su primijenili u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, to jest “živi i dozvoli da se umre”, niti je to metod “da svako brine o sebi”, “već svi za sve”.

Švedski model” odbrane od korona virusa ima historijske korijene i bazira se na ideji da svako treba da učestvuje u odbrani (ne samo od zaraze, već i u drugim situacijama) i da svako treba da da svoj doprinos.

“Dugoročno pokazat će se da je “švedski model” bolji, jer je striktne mjere ograničenja, crvene zone i karantin moguće primijeniti samo kratkotrajno”, tvrdi Tegnell.

Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *