“Svako koga sretnete u Beogradu možda nosi virus”

Regija

Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svako koga sretnete može da nosi virus, a da nije svjestan, dok rezultati novih epidemioloških mjera za sprečavanje širenja virusa korona mogu da se očekuju za sedam do 10 dana, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon ističe da su upravo zbog toga maske obavezne za sve.

“Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti”, rekao je Kon.

Kon,koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije, rekao je da su nove mjere već na snazi i da su usporile nagli porast obolijevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu.

On je ocijenio da će biti potrebno više vremena kako bi se vidio rezultat novih mjera u borbi protiv virusa korona, koje podrazumijevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom, ali i otvorenom, držanje distance od 1,5 metara, te zabranu okupljanja više od deset ljudi.

Kon je rekao za RTS da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj mjeri, ali da to nije potpuno isključeno, jer zavisi da li je situacija takva da je to neophodno.

Kon smatra da je “istorijska greška” bilo ukidanje vanrednog stanja, što je došlo kao uvjerenje da je epidemija praktično prestala.

Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smeta visoka temperatura, te da je situacija znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu, kao i da je jasno da je “virus u narodu”.

On kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još veliki, te dodaje da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

“Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada”, ističe Kon.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *