Suad Huskić o novim slučajevima korone: Popuštanja mjera su donijela nove izazove

BiH

Povećan broj slučajeva koronavirusa u Tešnju izazvao je brigu nadležnih u kriznom štabu koji vjeruju da su u proizvodnom pognu tešanjske firme poduzete pravovremene mjere te da neće imati novi slučaj šire zaraze kako je to bilo u Maglaju.Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je u izjavi za Klix.ba kazao da se situacija smiruje te da se iskreno nada da su izbjegli još jedan “Maglaj”.

“Bit će još pozitivnih, ali broj aktivnih slučajeva u Zeničko-dobojskom kantonu bez Tešnja iznosi oko 30”, kazao je Jupić.

S druge strane veliki je pritisak i na općinskom kriznom štabu u Tešnju kojim rukovodi načelnik Suad Huskić koji se građanima obratio preko svog profila na društvenim mrežama.

“U posljednjim danima raste broj pozitivnih na koronavirus iz Tešnja. Nažalost 21. maja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu, i od tada pa do danas imamo potvrđeno 28 slučajeva. Riječ je o istom klasteru, dakle uposlenicima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice. Svi zaraženi imaju blage simptome”, kazao je Huskić.

Na sastanku članova Štaba Civilne zaštite, prvenstveno predstavnika zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije doneseni su i zaključci kojim se nastavljaju mjere izolacije za potvrđene kontakte (106 osoba), a da će se testirati po procjeni epidemiologa.

“Od sutra (op.a. danas) će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj. Sanitarna inspekcija će posebnu pažnju posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite. Od ponedjeljka Bolnica i Dom zdravlja će raditi po ‘starom režimu’ s terenskim ambulantama. Mjere Federalnog štaba CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz ličnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata”, naveo je Huskić kao zaključke sa sastanka.

Dodao je da je svima potrebno staloženosti, razuma, organizacije i gledanja naprijed te da virus ovakav ili onakav neće sam nestati.

“Dragi Tešnjaci, svima nam se nakupilo svega od početka cijele priče: od psihičkog pritiska, različitih stručnih i nestručnih rasprava, teorija zavjere, različitih strahova, ekonomskih posljedica, ograničenja kretanja, nekih naših navika… Dva mjeseca smo se držali ozbiljno i čvrsto svih utvrđenih mjera i svi smo poduzimali što je bilo moguće. Popuštanja mjera su donijela nove izazove. Treba i dalje biti staložen, razuman, organiziran i gledati napred”, poručio je Huskić.

Na kraju je naglasio da su danas mnogo opremljeniji i sposobniji nego prije dva mjeseca te da moraju živjeti s koronavirusom i s izazovima. Živjeti, ali i raditi i boriti se.

“Glavu gore, čuvajte koliko ste u mogućnosti sebe i svoje najbliže, budite ozbiljni i odgovorni, onako kako smo i naučili. Uradimo što je do nas!”

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *