Šta je to “rep epidemije”, izraz koji je jučer spomenut u Srbiji

Regija

Rep epidemije, novi je izraz koji smo čuli, a od kada traje borba protiv korona virusa. Jučer ga je u Srbiji upotrijebio epidemiolog iz Niša, dr Branislav Tiodorović, a zatim je to detaljnije objasnio i epidemiolog Predrag Kon.”Ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se javlja na jugu Srbiji i trajat će još neko vreme, tako da ćemo poslije Uskrsa imati rep epidemije”, rekao je jučer dr Tiodorović, prenosi Blic.

On je apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih mera.

Rep epidemije bila je tema i redovnog presjeka stanja oko korona virusa, a dr. Kon je, odgovarajući na pitanje novinara, objasnio o čemu se zapravo radi i šta taj termin znači.

Ispostavilo se da taj “rep” uopšte nije naivan.

“U respiratornim epidemijskim procesima sve traje od 6 do 8 nedjelja, a ako ide eksplozivno ide 6 nedjelja. Međutim, mi možemo da imamo produžetak epidemije i da ide od 12 ili 13 nedjelja. A rep – to je zapravo kada se epidemija ugasi, a ostane nam osjetljivost starih osoba i djece, a virus se vrati nazad. Da li u ovoj ili sljedećoj sezoni… Može da se desi i na ljeto, što je rjeđe, ali sljedeće zime, moguće je, to zavisi od viursa”, objasnio je Kon.

Rep epidemije, istakao je, može da bude žestok, situacija može da zavara ljude kada mislimo da je sve gotovo. A taj pandemijski rep udara i dan danas zato što nismo vakcinisani.

“Sve što radimo u 21. vijeku jeste da čekamo vakcinu”, istakao je.

Postoji, međutim, i druga varijanta je, dodao je, a to je da se razboljevamo, pa da steknemo imunitet. Nekada su, kaže, vodili djecu da se zaraze boginjama, recimo, da bih ih preležali i postali imuni.

“Tako neko može da ode da vidi gdje je najbolje da se zarazi koronom. Ali to je sve teoretisanje, najbolje je da sačekamo vakcinu”, kazao je epidemiolog Kon.

Kako je dodao, taj rep može da se desi u Srbiji jer su “razvukli” krivulju.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *