“Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus a ko ne”

Regija

Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je da sticanje kolektivnog imuniteta nije rješenje, već je kao rješenje ocijenio pojavu vakcine, kako je naveo, ukoliko koronavirus sam ne iščezne.

Pelemiš, koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, za televiziju Prva je kazao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće ocijeniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca.

Prema njegovim riječima, nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži koronavirus.

Govoreći o poštovanju trenutnih mjera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mjere još uvek ne poštuju u dovoljnoj mjeri, ali da građani postaju disciplinovaniji.

“Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo”, rekao je infektolog i dodao da virusa ima pogotovo u zatvorenom prostoru.

On je ukazao da u je svakom mjestu u Srbiji prisutan koronavirus i da građani treba da spriječe širenje bolesti poštovanjem svih mjera i preporuka republičkog Kriznog štaba.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *