Špansko ministarstvo zdravstva potvrdilo da su šišmiši izvor koronavirusa

Svijet

Slijepi miševi zasigurno bi mogli biti rezervoari novog koronavirusa, iako se i dalje detaljno izučava da li je novi virus eventualno potekao od pangolina ili drugih životinja na kineskom tržištu, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Španije.Vjeruje se da su šišmiši zarazili žive piliće i druge životinje koje su se prodavale na tržnicama u Wuhanu. Šišmiši se inače povezuju i sa drugim zarazama kao što su ebola, HIV i bjesnilo.

Smatra se da je izvor koronavirusa takozvano mokro tržište u Wuhanu gdje su se prodavale i mrtve i žive životinje, uključujući ribe i ptice. Takva tržišta predstavljaju poseban rizik za prelazak virusa sa životinja na ljude jer ne zadovoljavaju higijenske standarde. Na takvim tržnicama životinje se drže i odgajaju, a obično su i gusto nabijene, što pogoduje širenju bolesti s vrste na vrstu.

Neobični sisar imena pangolin, čija je koža prekrivena specifičnim ljuspicama, jedna je od životinja koja se prodavala na divljim tržištima u Wuhanu. Pangolini su male životinje koje izgledom podsjećaju na armadila ili artičoku, a meso pangolina neki smatraju pravom delikatesom.

Ilustracija/Shutterstock

Njihove ljuske su sačinjene od kreatina, kao nokti kod čovjeka, zbog čega mnogi vjeruju da imaju terapeutska svojstva, što je dovelo do skorog istrebljenja ove vrste. Ljuske pangolina se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i vjeruje se da liječe mnoge bolesti.

Odjel na čelu sa španskim ministrom zdravlja Salvadorom Illom nedavno je istraživao koronaviruse izolirane u smrznutom tkivu iz 30 pangolina, javlja El Mundo. Koronavirusi otkriveni u ovim tkivima pokazali su genetsku sličnost u procentu između 85 posto i 92 posto s novim koronavirusuom. S tim u vezi, španski naučnici podržavaju mogućnost povezivanja koronavirusa s pangolinima.

Nije poznat način na koji je novi koronavirus našao put do prvog čovjeka, mada sve upućuje na direktan kontakt sa zaraženim životinjama ili njihovim respiratornim sekretima te materijalima iz probavnog sistema.

U tom smislu, Ministarstvo zdravstva Španije podsjeća da naučnoistraživački rezultati pokazuju da se virus može prenijeti s čovjeka na mačku, ali da postoji i mogućnost prijenosa virusa s jedne mačke na drugu mačku. Međutim, u ovom trenutku nema dokaza o prenošenju virusa sa životinja na ljude.

Kineski naučnici ranije su uporedili genetski slijed novog koronavirusa i ustanovili 96-postotno podudaranje s koronavirusom pronađenim u šišmišima na jugozapadu Kine. Stoga, i španski naučnici vjeruju kako je sedmi otkriveni koronavirus najvjerovatnije skočio sa šišmiša na pangoline koji su se prodavali na mokrim tržnicama u Wuhanu.

Kada je riječ o šišmišima, oni žive u velikim kolonijama gdje se virusi bliskim kontaktom lako prenose s jedne životinje na drugu. Šišmiši mogu živjeti i do 30 godina, što je i više nego dovoljno da razne infekcije prenesu u okoliš putem urina, izmeta i sline. Tako je virusna infekcija Nipah u Bangladešu povezana sa sokom hurmi koje su ubrane s drveća na kojem su boravili šišmiši.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *