Šokantne brojke razotkrivaju razmjere koronahaosa u Vučićevoj Srbiji. Kako broje novinari, a kako vlast

Regija

U Srbiji iz dana u dan raste skepsa oko broja novozaraženih od koronavirusa koji svakog dana u 15 sati objavi nacionalni krizni štab.

Novinari Nova.rs pokušali su sabrati broj novih slučajeva u protekla 24 sata na temelju objava lokalnih zavoda za javno zdravstvo i kriznih štabova. Kažu da su shvatili da je postalo nemoguće doći do pouzdanog rezultata, ali i da je još manje vjerovatno da će se ta brojka poklopiti sa ‘zbirnim’ podatkom koji objavljuje Nacionalni krizni štab.

Naprimjer, u ponedjeljak je ‘vrhovni’ štab, na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić, objavio da je u Srbiji u zadnja 24 sata potvrđeno 359 novih slučajeva, dok su novinari jednostavnim zbrajanjem službenih lokalnih izvještaja došli do nevjerovatnog 791 potvrđenog slučaja.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar misli da ima logično objašnjenje.

„Ima tu raznih slučajeva. Neki se vode kao pozitivni jer im još nisu stigli rezultati PCR testa, neki će se tek testirati tom metodom kako bi bili primljeni u bolnicu, a ima i onih koji se na testiraju na tri mjesta pa se triput pojave na rezultatima“, poručio je Lončar.

Ustvrdio je pritom da su brojke manje bitne, a da su prioritet pacijenti.

S obzirom na brojku do koje su došli novinari Nova.rs, čini se da je mnogo pacijenata otišlo na tri testiranja, kako to tvrdi ministar Lončar. Naime, iz desetak izvora koji uključuju srpske gradove i okruge, stigli su do 791 novozaraženog, a da stvar bude gora, novinari nisu uspjeli ‘iskopati’ službeni podatak o novim slučajevima u Beogradu, Nišu, Vranju i Leskovcu gdje postoje tek podaci o broju hospitaliziranih osoba.

Pitaju se je li postalo besmisleno pokušavati prebrojati zaražene i na osnovu kojih podataka rade epidemiolozi kada podaci o broju zaraženih stižu ‘mjestimično’ i kako koja laboratorija stigne obraditi testove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *