Slovenski infektolog tvrdi: Stroge mjere u Evropi spasile su 60 hiljada života

Regija

Socijalna distanca uz istovremeno povećanje kapaciteta bolnica za teže oboljele je trenutno jedini način borbe protiv koronavirusa, smatra slovenski infektolog Andrej Trampuž.

On ocjenjuje da je u Evropi spašeno 60 hiljada života zbog mjera prevencije širenja virusa koje su već poduzete, prenosi Index. Trampuž je u razgovoru za ljubljansko Delo također rekao da se efikasna vakcina može očekivati tek krajem ove ili početkom naredne godine.

“Ne može se cijela Evropu staviti u karantin, ali treba smanjiti prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, a restrikcije ćemo morati zaoštravati sve dok ne zaustavimo širenje virusa”, kazao je slovenski ljekar koji vodi infekcijski odjel prestižne berlinske bolnice Charite.

Prema njegovim riječima, ove sedmice su prvi znakovi usporavanja epidemije koronavirusa primjetni u Italiji, jednom od žarišta u Evropi.

“To nam daje nadu da ćemo u nekoliko sedmica dostići vrhunac epidemije”, kazao je, dodavši da će pandemiju u svijetu zaustaviti tek primjena efikasne vakcine.

Ovo što svijet sada doživljava s koronavirusom prema njegovim riječima mnogo je gore od epidemije SARS-a s kojom se susreo kao ljekar kada je prije 15 godina radio u Švicarskoj.

“Ovo je za nas najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata, virus Sars-cov-2 se izvanredno brzo širi, izuzetno je zarazan”, kazao je.

Kaže da postoje procjene da bi se bez restrikcija kao što je održavanje socijalne distance zarazilo 70 do 80 posto stanovništva u svijetu.

“Prema računici Imperial Collegea iz Londona, sadašnjim mjerama protiv širenja koronavirusa do 31. marta u Evropi spriječilo se 60 hiljada smrtnih slučajeva od Covida-19”, istaknuo je Trampuž, ali upozorio da će u Evropi ipak deset posto inficiranih trebati hospitalizaciju te da trend rasta hospitalizacija ukazuje na to da je mjere protiv širenja virusa potrebno dodatno zaoštriti.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *