Slovenska vlada poručila građanima da uvijek trebaju imati maske sa sobom

Regija

PREMDA je epidemija covida-19 u Sloveniji nakon dva i pol mjeseca završena, mogućnost drugog vala zaraze i dalje je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uza sebe uvijek imaju masku, rekli su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

Imati masku na licu i dalje je obvezujuće u zdravstvenim ustanovama, pri posjetu domu za starije osobe i u javnom prijevozu, no imati masku uvijek uza sebe nova je realnost na koju se treba priviknuti, rekao je glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Masku na licu treba nositi ondje gdje nije moguće osigurati fizičku udaljenost od 1,5 metra. Zaštitari mogu zabraniti ulazak u trgovinu osobama koje je ne nose, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata gostima, a poslodavci je mogu propisati kao obveznu mjeru za radnike.

Epidemija službeno gotova u Sloveniji

Iako je epidemija i službeno opozvana zbog vrlo malog broja slučajeva zaraze i stalnog poboljšanja epidemiološke situacije u zadnja dva tjedna, mjere zaštite, održavanje higijene ruku i kašlja i daljnje testiranje osoba sa simptomima respiratornih bolesti i dalje su potrebni jer su novi slučajevi zaraza, a i mogućnost drugog vala infekcija, osobito prijenosom bolesti iz inozemstva i dalje realnost, upozorio je na konferenciji za novinare Milan Krek, direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio je da vrijeme do mogućeg novog vala zaraze treba iskoristiti za jačanje potrebnih kapaciteta u zdravstvu, na temelju iskustava tijekom epidemije.

Kacin je rekao da je pri kraju izrada popisa desetak zemalja Europske unije čijim bi se državljanima omogućio ulazak u Sloveniju bez obveze samoizolacije, karantene ili potvrde da nisu zaraženi covidom-19.

U Sloveniji je potvrđeno 1473 oboljelih i 109 umrlih od covida-19.

HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *